Publicerad: 2010-08-15 21:03
Rakakalabbet: MSI Gaming Notebook GX640
Kan en lite lättare, sämre och smidigare speldator från MSI vara något? Häng med och ta reda på varför MSI är världsledande på speldatorer!

Tidigare har vi här på Rakaka gett oss i kast med allt från möss till spelroutrar, headset till musmattor och för ett tag sedan skrev vi dessutom en recension om en speldator från MSI vid namn MSI Gaming Notebook GT740 – värstinglaptopen på marknaden vid recensionstillfället. Nu har turen kommit till ytterligare en MSI-dator (ja, ni kan vara lugna – fler märken kommer att testas) i samma spelserie, denna dator är dock något av en lillebror och går under namnet MSI Gaming Notebook GX640 men för mig är den allt annat än liten! För mig var den guld värd!

Att jämföra datorer, möss, musmattor och andra prylar och pinaler är något jag i största mån alltid försöker undvika men givetvis kommer det alltid fram – givetvis strävar man alltid i att få tag i det absolut bästa och hur gör man det utan att jämföra? En bra fråga som jag inte direkt har något svar på, jag kan dock säga att jag till så stor grad som möjligt försöker undvika att jämföra produkter med varandra. I detta fall är det dock omöjligt men kanske inte helt rättvist då dem inte besitter samma specifikationer men det kan inte hjälpas – ni får helt enkelt se det som ett komplement eller något. Nåväl, är ni redo? För nu kööör vi!

Liten men naggande god!
MSI Gaming Notebook GX640 är som sagt en mindre variant i samma serie som den stora monsterdatorn GT740 men för att vara mindre är den nästan, i min bok i alla fall, värd minst lika mycket som sin större "konkurrent". Varför? Jo, det beror helt enkelt på en hel drös aspekter och dessa kommer jag att ta upp i denna recension.

Då datorn ingår i samma serie av speldatorer från MSI som sin storebror har den en snarlik, om inte identisk, design och med detta menar jag att den är röd och svart, pianolackad med blåa ljusdioder som indikerar sladdar, knappsatser och annat som kan tänkas vara belyst. Datorn levereras med Windows 7 Home 64bit Edition (snyggt men inte optimalt – jag hatar home!) och den har precis som sin broder smidigt placerade USB-uttag för optimal "prestanda" vid spel och dylikt. I klartext, USB-uttagen sitter inte ovanpåvarandra utan bredvid varandra, kanoners!Här upphör dock likheterna, i övrigt är det rätt mycket som skiljer datorerna åt och det första är specifikationerna. GX640 är lillebror och är man det på utsidan är man det på insidan, men med detta sagt måste ni ändå ha i åtanke att datorn går att spela på – det är en speldator och det är en speldator av rang.
  Datorspecifikationer:
  * Model: MSI Gaming Notebook GT740
  * CPU: Intel(R) Core(TM) i5-430M CPU
  * RAM: 3.0 DDR 2*2
  * OS: Windows 7 Home Premium Edition 64-bit
  * Video Card: ATI Radeon HD5850 med 1GB DDR5 VRAM
  * HDD: SATA 500GB
  * WLAN: 802.11n
  * LCD: 15,4" WSXGA+ (Glare Type)
För er som minns den andra recensionen (länk här) så kanske ni även minns att storebror har en 17" skärm istället för 15 och ett Nvidia-grafikkort istället för ett ATI samt möjligheten att välja på en i5- eller i7-processor från Intel. Lillebror har "enbart" en i5:a men jävlar vad den går!

GX640 – djävulens lekmaskin!
Om jag kallade den andra datorn för spelmaskinen från hell bör nog GX640 gå under namnet djävulens lekmaskin då den helt enkelt är helt utomordentlig när det kommer till spel! Som vanligt när jag recenserar prylar gillar jag att ge dem hårdtest i form av det som gemene man kan tänka sig använda datorn till (och nej, jag är ingen mustechexpert, ingen audiofil, ingen hårdvaruguru men jag däremot är jag en vanlig Svensson som vet vad han vill ha av sina inköp) och därför gav jag MSI Gaming Notebook GX640 en rejäl genomkörare med Call of Duty: Modern Warfare 1 (COD4) & 2, Battlefield Bad Company 2, Company of Heroes: Anthology samt givetvis – årets stora blockbuster, Starcraft 2: Wings of Liberty. Dessutom har två inte lika grafikkrävande men ändå krävande spel, Counter-Strike och Empire Earth II blivit testade. Resultatet? Enastående och långt över förväntan!Eftersom jag nu fått lite mer erfarenhet av att spela på bärbara datorer hade jag inte alls samma problem vid hätska och intensiva situationer – fingrarna som jag annars har en tendens att placera på fel tangenter vid fel tidpunkt på ett platt tangentbord flöt som aldrig förr och allt gick smidigt och utan problem.


Call of Duty 4: Modern Warfare


Company of Heroes: Anthology


Lineage 2

Rent tekniskt hade datorn heller inga svårigheter att hänga med i något av spelen, där min vardagliga dator inte pallar trycket (trots att det är en värsting dator – tack för det nVidia!) då grafikkortet gick åt fanders under Starcraft 2:BETA-tiden, flyter GX640 på som om spelen vore gjorda för att spelas på MSI-datorer.

Just Battlefield-serien och Call of Duty-serien på högsta möjliga grafiska upplösning brukar ge en bra fingervisning om huruvida datorn klarar hög upplösning utan fryslagg eller problem. På senare tid har givetvis även Starcraft 2 hamnat i samma kategori och efter att ha spelat som en tok kan jag enbart konstatera att jag blivit frälst på nytt, GX640 är en underbar skapelse och den klarar mina fritidssysslor och det med bravur!

Dessutom, för en handikappad oldschool-räv som mig, har MSI återigen lyckats klämma in knappsatsen och det går – trots att det är en laptop med minimalt tangentbord – att spela med piltangenterna (Tack för det DukeNukem 3D, varför skulle du göra så med mig?) precis som jag vill ha det men givetvis är det inte att rekommendera då ett tangentbord till en bärbar dator oftast är extremt hop-tryckt för att bli så litet som möjligt.Intel i5 Core – inget dåligt komplement
Att utrusta en bärbar dator med någon av Intel:s värstingar, i7- eller i5-kärnor brukar oftast medföra hög prestanda och så är givetvis fallet även denna gång. Tillsammans med övriga tekniska pinaler av högsta kvalité - ATI Radeon HD5850 med 1GB DDR5 VRAM, hela 2GB*2 DDRIII minnen samt ett alldeles ypperligt ljudkort (7 SRS Premium Sound -certified high-fidelity speaker) – gör att katten spinner och bara skriker ut sin vällust, miiiauw!

Precis som med den andra datorn i samma serie är det svårt att hitta negativa aspekter med MSI Gaming Notebook GX640 och till skillnad från storebror går det inte ens att klaga på varken vikt eller storlek (360x260x36 mm). GX640:s storlek är snarare till fördel då man enkelt kan, trots att man får en behändig MSI-väska med vid köp, ta med sig datorn utan större komplikationer i en normalstor datorväska. Det går med andra ord alldeles ypperligt att resa med denna dator till skillnad från storebror GT740 då den något större och mycket klumpigare datorn kräver specialväskan från MSI.


(Ja, det är samma bild som från GT740-recensionen men väskan är nästintill likadan!)

Det som möjligtvis skulle vara negativt (om jag ska försöka mig på att hitta något) är att datorns fläkt låter lite mer än sin "konkurrent" och att den blir lite varmare än vad GT740:n blir. Dock har jag, precis som med den andra datorn, haft enorma svårigheter att döda datorn vid extrem press trots värme, både exteriör och interiör sådan. Knepigt värre! En annan mycket positiv aspekt med GX640 är att plånboken inte tar lika mycket stryk, datorn ligger på 10 000 till 13 000 beroende på affär till skillnad från GT740:n som kostar allt mellan tolv- till arton tusen.

Slutsats och betyg:
Mina rekommendationer, har du mindre pengar men ändå vill ha en superdator att spela på utan komplikationer, skaffa en GX640 – den är dessutom mycket smidigare att resa med vilket gör att du kan ta med datorn, musen och ditt headset och spela röven av dig i sommarstugan eller lappkåtan – vilket du nu än känner för! Batteritiden å andra sidan räcker (med standard batteri) till ungefär två timmar med maximal press på datorn – sen är det dags att plugga i sladden eller skaffa "evighetsbatteriet" från MSI som räcker upp till tio timmar beroende på vad du gör med den aktuella datorn.

Miauw!

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om MSI.com, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman