Publicerad: 2010-04-05 20:02
Rakakalabbet: MSI Gaming Notebook GT740
Att MSI är toppnotch på gaminglaptops är väl egentligen inget som vi kunnat missa, att ett av världens absolut bästa multigamingstall och tillika världens kanske bästa Counter-Strike-lag, fnatic, är sponsrade av MSI och dess notebooks är inget som gått att missa heller. Men hur bra är egentligen bärbara datorer när det kommer till spelvärlden?

Att recensera möss, musmattor och headset är en sak. Att ge sig i kast med en bärbar dator ämnad för gaming är en helt annan. Innan ni och jag fortsätter vill jag bara poängtera att vill ni ha en hardcore datorspecifikationsrecension med ordentligt techtalk så är detta inte rätt text att läsa. Denna text är mer ämnad för alla normala användare med mer normal kunskap och som – eftersom detta dessutom är en spelsida – är intresserade av gaming.

MSI.toppnotch?
Min personliga erfarenhet av bärbara datorer är egentligen något begränsad, jag äger en Acer och jag har ägt en Dell varav enbart den sistnämnda gick att spela på. Den aktuella modellen för detta test är en MSI Gaming Notebook GT740 och vid första anblick är det en otroligt fin skapelse. Rött och svart, pianolack och snitsig design harmonierar med vita högtalare och blåa ljusdioder för knappsatserna.Windows 7 – åhej?
Datorn i sig levereras med Windows 7 Home som operativsystem och för mig är det den första riktiga ”sitt-ner-stunden” med Microsofts nya operativsystem. Efter lite strul fram och tillbaka med drivrutiner som inte vill som jag vill och annat kommer jag igång. Datorn i sig har smidigt placerade USB-uttag, bredvid varandra! Inte som min gamla Acer där man inte kunde sätta fast headset och mus eller annan USB-enhet om ”sladden var för tjock” eftersom uttagen var placerade ovanför varandra, på höjden! Utöver smidigt placerade USB-uttag finns det ett HDMI-uttag, ett SATA-uttag, kortläsare samt vanliga pluggar för headset, mikrofon, högtalare.
  Datorspecifikationer i korthet:
  * Model: MSI Gaming Notebook GT740
  * CPU: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60Ghz
  * CPU Speed: 1.60 Ghz Performance Rated at 3.6
  * RAM: 3.0 DDR 2
  * OS: Windows 7 Home Premium Edition 32-bit
  * Video Card: NVIDIA Geforce GTS 250m 1gb
  * HDD: SATA 500GB
  * WLAN: 802.11
  * LCD: 17" WSXGA+ (Glare Type)
Spelmaskinen från hell!
När det kommer till just spelvärlden så ligger datorn helt klart över min förväntan, efter att ha spelat en rad olika spel kan jag utan problem säga att det är en otrolig spelmaskin. Call of Duty: Modern Warfare 2, Battlefield: Bad Company 2, Starcraft 2 BETA, Company of Heroes med flera går att spela på alldeles ypperlig grafik. Alla spel flyter bra och utan lagg, det är som att spela på en vanlig stationär dator, minus tangentbordet.

Förutom att det alltid varit svårt att spela på ett platt tangentbord, i alla fall för mig, så är det ännu svårare att spela på GT740, den är ju som bekant en laptop men det är inte direkt därför det är svårt. Varför i hela friden har man klumpat ihop alla tangenter i en enda röra? Det finns inte direkt något mellanrum mellan F-knapparna och siffrorna. När man spelar med WSAD (som förövrigt är markerade med rött för gaming) fastnar fingrarna på F-knapparna och inte där dem skall.

I början trodde jag det var en ovana men efter ett tag så fortsatte ”problemen”, visst – små problem men vad ska man göra? Efter hårdnötning släppte det som tur var och min tidigare tendens att trycka på fel knappar försvann och nu går det alldeles ypperligt att spela på datorn. Något som däremot är bra redan från början när det kommer till tangenterna och dess layout är att MSI fått med sig sifferknappsatsen som vanligtvis brukar försvinna när det kommer till bärbara datorer, ett stort plus.

Intel i7 Core – mumma!
I övrigt är datorn fullpackad med godsaker för en teknikfreak, bra grafikkort från NVDIA, ett Geforce GTS 250m 1g, hela 2GB*2 DDRIII minnen samt ett alldeles ypperligt ljudkort (5 SRS Premium Sound -certified high-fidelity speaker) som verkligen får fempunktnollhögtalarsystemet (fyra högtalare – en subwoofer) att komma till sin rätt. Men, och egentligen är det väl kanske ett ganska stort men, det bästa av allt är att datorn har en Intel Core i7-720QM processor som får datorn att spinna likt en liten katt.Vanligtvis brukar bärbara datorer dessutom ha en tendens att dö av överhettning när man spelar spel eller sysslar med någon form av applikation som kräver mycket av dess prestanda. I GT740:s fall har jag bara lyckats ”döda” den en gång av överhettning och det var när jag låg ner i sängen och spelade. På alla normala ytor har den aldrig fått problem med värmen och fläktarna arbetar relativt tyst även under hårt tryck.

Slutord och betyg:
Ska jag vara helt ärlig så har jag svårigheter att hitta brister, fel eller några som helst saker som får denna dator att tabba chansen på vårt bästa betyg. Det jag möjligtvis kan finna som negativt i denna saliga röra av positiva superlativ är vikten och storleken, nästan tre kilo med batteri väger guldklimpen medan måtten (360x260x36mm) gör den något otymplig att få ned i ryggsäcken. Som tur är levereras den med en behändig väska.Förutom denna lilla petitess finns det inget dåligt att säga om MSI Gaming Notebook GT740 – det är ett monster i lyxförpackning och dessvärre svider det i plånboken när man får punga ut allt mellan 13 500 till 18 000 SEK beroende på vilken affär man beställer ifrån. Fast å andra sidan, vill man vara fin får man lida...

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om MSI.com, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman