Publicerad: 2010-10-07 18:12
Stilrent, skönt och extremt bra ljud – Creative har äntligen träffat mitt i prick!

Creative Arena Surround Gaming Headset, är det egentligen ett så smart namn på en produkt ansedd för alla typer spelare och spelande? Personligen tycker jag att det är på tok för länga prylnamn. Varför inte bara kalla headsetet för Creative White eller något annat kort och klatschigt? Nåväl, långt är namnet och lång är även meritlistan på den gamer som varit med och utvecklat gamingserien hos Creative – det vill säga Jonathan "fatalt1y" Wendell – världens bästa och mest framgångsrika FPS-spelare genom tiderna.Precis som med Creative Gaming MKII (se recension här) har fat satt sin stämpel på denna produkt och kanske är det hans kunskap om spelscenen kombinerat med Creative:s mångåriga vana av högkvalitativa ljudprodukter och hörlurar som legat bakom detta mästerverk?

Utseendemässigt är det exakt samma design som MKII-lurarna har fått, helomslutna vadderade kåpor (något större än på MKII eller så har mina öron krympt något), vit lackad design och snyggt placerade svarta detaljer på såväl kåpor som mikrofon. Lurarna går dessutom att skruva och vända på i princip hur som då kåporna är ställbara och därmed underlättare vid både påsättning som avtagning.Till MKII-lurarna behövdes inga drivrutiner men för Arena Surround-headsetet är det tvärtom. Visst fungerar det mer eller mindre smärtfritt utan att använda den medföljande skivan men då får man klara sig utan alla speciella features och finjusteringar som kan tänkas behövas. För att få äkta surround-känsla krävs det skiva, för att få uppleva allt headsetet klarar av krävs det skiva och för att ge det ett rättvist test krävs det skiva. Kort och gott, slarva inte med installationen utan gör det grundligt – ni kommer inte bli besvikna!

En bil – en audiofilbil – en audiofil helt enkelt!
När det kommer till ljust ljudet är det klockrent, om MKII-lurarna besatt ett underbart ljud är ljudet som Sound Blaster Arena Surround USB Gaming Headset besitter ett strå vassare. Spel, film och musik som har surround-stöd inbyggt ger en helt annan upplevelse och det är i princip som att titta på TV med surroundhögtalare fast bättre. WOW, jag är helt såld!

En USB-kontakt, tänk vad en så simpel sak kan göra så mycket! Denna kontakt är en som jag personligen fann vara bättre än hos andra headset som saknar just USB-kontakt. Att enkelt kunna plugga in mitt headset till ett USB-uttag och sedan i mitt OS välja vilken typ av ljudkort jag vill ljudet ska komma ifrån gör att jag slipper dra ut och sätta i sladdar femtioelva gånger per dag som jag tvingades till med exempelvis MKII. Ett USB-headset känns smidigare än ett med vanlig stereoplugg, dock har det en nackdel och det är att din skiv-, MP3-spelare eller Ipod inte kan användas dina nya lurar.När det kommer till mikrofonen har jag inte hårdtestat det lika mycket som jag gjorde med MKII (som även dem skapades av Creative om ni inte förstått det vid det här laget) utan denna gång har jag enbart använt det i Ventrilo och Mumble dock helt utan problem. Själva mikrofonen har även den fått samma smarta och underbara gummidesign som MKII-mikrofonen fått, den går enkelt att plocka av och sätta tillbaka, den tål stryk och fungerar ändå kanoners. Helt underbart med andra ord.

Slutsats och betyg:
Att Creative gör bra ljudtillbehör, högtalare och hörlurar är något man vet sedan länge. Att man sedan klarar av att göra även ett bra headset för spelare får mig att bli lyrisk. Förutom superbt ljud, bra komfort och en smart lösning på mikrofonen (den har en tendens att förbises och därmed enkelt gå sönder) innehåller Creative Sound Blaster Arena Surround USB Gaming Headset en rad smarta features som höjer betyget rejält.Headsetet eliminerar bland annat automatiskt allt bakgrundsljud, mikrofonen har en automatisk "mute" om ingen talan förs och precis som med WOW-headsetet går det att leka med olika typer av röster. Det som tyvärr sänker betyget från max är det faktum att mikrofonen inte har ett puffskydd och vid hög talan blir det lätt att det låter lite diskant och "trasigt". Dessutom, samtidigt som det är bra med USB-kontakt, går lurarna enbart att använda till en dator och ej till en mediastation då det saknar vanliga stereopluggar.

Prismässigt ligger det dock på en helt klart överkomlig nivå och med sådan prestanda är det ett måste om man vill ha ett stilrent, snyggt och väl fungerande headset för under tusenlappen. fatalt1ty vet onekligen vad han gör när Creative spänner musklerna och låter fat leka ljudtekniker!

  • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om Creative, klicka här.

    BETYG:


  • Iceman