Publicerad: 2010-10-07 18:12
Stilrent, skönt och extremt bra ljud – Creative har äntligen träffat mitt i prick!

Creative Arena Surround Gaming Headset, är det egentligen ett så smart namn på en produkt ansedd för alla typer spelare och spelande? Personligen tycker jag att det är på tok för länga prylnamn. Varför inte bara kalla headsetet för Creative White eller något annat kort och klatschigt? Nåväl, långt är namnet och lång är även meritlistan på den gamer som varit med och utvecklat gamingserien hos Creative – det vill säga Jonathan "fatalt1y" Wendell – världens bästa och mest framgångsrika FPS-spelare genom tiderna.Precis som med Creative Gaming MKII (se recension här) har fat satt sin stämpel på denna produkt och kanske är det hans kunskap om spelscenen kombinerat med Creative:s mångåriga vana av högkvalitativa ljudprodukter och hörlurar som legat bakom detta mästerverk?

Utseendemässigt är det exakt samma design som MKII-lurarna har fått, helomslutna vadderade kåpor (något större än på MKII eller så har mina öron krympt något), vit lackad design och snyggt placerade svarta detaljer på såväl kåpor som mikrofon. Lurarna går dessutom att skruva och vända på i princip hur som då kåporna är ställbara och därmed underlättare vid både påsättning som avtagning.Till MKII-lurarna behövdes inga drivrutiner men för Arena Surround-headsetet är det tvärtom. Visst fungerar det mer eller mindre smärtfritt utan att använda den medföljande skivan men då får man klara sig utan alla speciella features och finjusteringar som kan tänkas behövas. För att få äkta surround-känsla krävs det skiva, för att få uppleva allt headsetet klarar av krävs det skiva och för att ge det ett rättvist test krävs det skiva. Kort och gott, slarva inte med installationen utan gör det grundligt – ni kommer inte bli besvikna!

En bil – en audiofilbil – en audiofil helt enkelt!
När det kommer till ljust ljudet är det klockrent, om MKII-lurarna besatt ett underbart ljud är ljudet som Sound Blaster Arena Surround USB Gaming Headset besitter ett strå vassare. Spel, film och musik som har surround-stöd inbyggt ger en helt annan upplevelse och det är i princip som att titta på TV med surroundhögtalare fast bättre. WOW, jag är helt såld!

En USB-kontakt, tänk vad en så simpel sak kan göra så mycket! Denna kontakt är en som jag personligen fann vara bättre än hos andra headset som saknar just USB-kontakt. Att enkelt kunna plugga in mitt headset till ett USB-uttag och sedan i mitt OS välja vilken typ av ljudkort jag vill ljudet ska komma ifrån gör att jag slipper dra ut och sätta i sladdar femtioelva gånger per dag som jag tvingades till med exempelvis MKII. Ett USB-headset känns smidigare än ett med vanlig stereoplugg, dock har det en nackdel och det är att din skiv-, MP3-spelare eller Ipod inte kan användas dina nya lurar.När det kommer till mikrofonen har jag inte hårdtestat det lika mycket som jag gjorde med MKII (som även dem skapades av Creative om ni inte förstått det vid det här laget) utan denna gång har jag enbart använt det i Ventrilo och Mumble dock helt utan problem. Själva mikrofonen har även den fått samma smarta och underbara gummidesign som MKII-mikrofonen fått, den går enkelt att plocka av och sätta tillbaka, den tål stryk och fungerar ändå kanoners. Helt underbart med andra ord.

Slutsats och betyg:
Att Creative gör bra ljudtillbehör, högtalare och hörlurar är något man vet sedan länge. Att man sedan klarar av att göra även ett bra headset för spelare får mig att bli lyrisk. Förutom superbt ljud, bra komfort och en smart lösning på mikrofonen (den har en tendens att förbises och därmed enkelt gå sönder) innehåller Creative Sound Blaster Arena Surround USB Gaming Headset en rad smarta features som höjer betyget rejält.Headsetet eliminerar bland annat automatiskt allt bakgrundsljud, mikrofonen har en automatisk "mute" om ingen talan förs och precis som med WOW-headsetet går det att leka med olika typer av röster. Det som tyvärr sänker betyget från max är det faktum att mikrofonen inte har ett puffskydd och vid hög talan blir det lätt att det låter lite diskant och "trasigt". Dessutom, samtidigt som det är bra med USB-kontakt, går lurarna enbart att använda till en dator och ej till en mediastation då det saknar vanliga stereopluggar.

Prismässigt ligger det dock på en helt klart överkomlig nivå och med sådan prestanda är det ett måste om man vill ha ett stilrent, snyggt och väl fungerande headset för under tusenlappen. fatalt1ty vet onekligen vad han gör när Creative spänner musklerna och låter fat leka ljudtekniker!

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om Creative, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman
  #1
  realise
  2010-10-07 18:36
  "den tål stryk och fungerar ändå kanoners."

  Har du pucklat på micken? :)


  Bra recension, funderar på att köpa dessa.
  #2
  Iceman
  2010-10-07 18:56
  #1 Nja, men böjt den oavsiktligt ganska rejält när jag tappade dem på golve toch körde över den med hjulen till stolen :D
  #3
  Anonym
  Bamby

  2010-10-07 19:26
  Fin artikel Ice, men jag håller mig till Qpads fina headset!
  #4
  bLEETZER
  2010-10-07 19:26
  Haha, Iceman, du vet hur man testar hållbarheten.
  #5
  Anonym
  daniie

  2010-10-07 20:29
  Finns bara på pixmania?
  #6
  Iceman
  2010-10-07 22:58
  #5 Jag har tyvärr inte hittat någon svensk återförsäljare :(
  #7
  bLEETZER
  2010-10-07 23:29
  Min polare har sånna, han köpte i butik, så måste finnas
  #8
  bLEETZER
  2010-10-07 23:30
  Elgiganten i Avesta var det***
  #9
  Anonym
  jonas

  2010-10-07 23:32
  varför usb? då blir det bara krångel att byta mellan headset och högtalare?
  #10
  Anonym

  2010-10-08 06:49
  #9 Eftersom det är riktigt 5.1 så slipper du att ha 6 sladdar in i ditt ljudkort.
  #11
  Anonym
  daniie

  2010-10-08 16:28
  #7 Tack för tipset, ska kolla där :)
  #9 Smidigare med usb, bättre att byta uppspelningsenheter i datorn än att lägga sig under border och byta sladdar :)
  #12
  Anonym
  InfeCteD

  2010-10-08 20:32
  El giganten, maxfps och även on-off har i sitt sortiment. Går å beställa och hämta i butik hos elgianten och on-off.
  #13
  Anonym
  NewmaN

  2010-10-09 19:52
  Har kört det här headsetet i ett år ungefär och det fungerar faktiskt skitbra, grymt ljud också.

  Kan ju anklagas för att vara biased men det är faktiskt bra och skulle aldrig påstå det om det var skit.

  Kommentera nyheten
  Du kommenterar anonymt.
  (Logga in)

  Namn:
  CAPTCHA Image
  Vad står det i bilden?  Nyhetsrapporteringen på RAKAKA är tillsvidare stängd. Nya projekt från RAKAKA presenteras senare.

  Följ oss på Twitter:
  @RAKAKA
  @frenys
  @greykarn

  Mvh

  ponde & gREYKARN  Nytt blod i en monoton tid, i ett monotont liv
  RAKAKA: greykarn bloggar om sajtens uppgång och fall, esportens utveckling mellan 2006 och 2013.

  Svensk dominans på DH Summer 2013
  Svensk dominans på DH Summer 2013
  EXTRA! Sverige regerade i alla grenar, svenskarna presterade på hemmaplan.

  Rakaka snackar med Jaedong
  Sjow innan ödesmatchen mot koreanska Life
  DHS2013: Rakaka pratar med det svenska hoppet.

  Rakaka snackar med Jaedong
  Rakaka snackar med Jaedong
  DHS2013: EndarS pratar Dreamhack i exklusiv intervju med en av världens största e-sportprofiler.

  Lemondogs rekryterar LCS-lag & byter huvudsponsor
  Lemondogs rekryterar LCS-lag & byter huvudsponsor
  LOLEXTRA! Svenska Sverok-föreningen Lemondogs tar sig in i Riots superliga och byter Razer mot SteelSeries

  Pengar rullar in som de ska för Mvp
  Pengar rullar in som de ska för Mvp
  CASH! Det går bra nu - Mvp puttar ner MC från pengatronen.

  INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
  INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
  EXTRA! Storslagen seger för världens bästa Terran (?) i WCS World Finals

  Inatt avgörs WCS
  Inatt avgörs WCS
  SC2: Fyra koreaner gör upp om den första WCS-titeln. Kalaset startar 03:00!

  HerO vinner WCS America
  HerO vinner WCS America
  SC2: Koreanerna dominerade WCS America.

  Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
  Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
  EXTRA! relic utmanar legendaren och det satsas NT$ 300 000Publicerad: 2013-06-18 23:33

  Svensk dominans på DH Summer 2013
  Stora svenska framgångar när DreamHack Summer 2013 avgjordes - svensk "doldis" plockar överraskande medalj och storlagen fortsätter att dominera.

  Under helgen som passerade (lör-tis) arrangerades DreamHack Summer 2013 på Elmia i Jönköping. För svensk del skulle evenemanget visa sig bli en oerhörd framgång då vi kammade hem tre guld och ett brons (i tre av de största turneringarna) i vad som måste anses vara en av de bästa svenska turneringarna någonsin. Dessutom var det svenska LoL-stjärnor i de mest framgångsrika lagen.

  Chockade Fighting-communityn
  Först ut var turneringen i Street Fighter IV:AE som avgjordes under Lördagen. Världsmästaren och den tveklöst mest dominanta fightern Infiltration var på plats för att försvara sina två tidigare mästartitalar. Dessutom var som vanligt legenden Ryan Hart på plats och som har fyra DreamHack-titlar på sitt bälte. Men det var faktiskt ingen va dessa storfavoriter som tog hem segern. Istället stal svenska göteborgaren Popi showen. Genom att först besegra Infiltration med 2-0 och Ryan Hart i Winner-bracket så kunde inte Infiltration stå pall för svensken i finalen. Detta är troligtvis en av de största esporthändelserna på DreamHack. Infiltration har inprincip varit obesegrad i 2,5 år och alla vill nu lära känna svensken som har besgrat honom. Grattis Popi! Dessutom kom svenska Ettelman från Team Property på en härlig fjärde plats.

  Bara The International kvar
  I DoTA 2-turneringen var svenska The Alliance storfavoriter till segern, ett favoritskap som G1 League-vinnarna mäktade med att bära. Laget tog sig nämligen hela vägen till final där man ställdes mot Quantic från Frankrike.

  Efter att ha plockat den första kartan skulle Alliance visa var skåpet skulle stå reda i karta två men det ville sig inte riktigt utan Quantic tilläts komma ikapp och utjämna men efter suveränt spel av svenskarna kunde matchen tillslut plockas hem med 2-1 och därmed försvarades DreamHack-titeln.

  Även den gamle stjärnan kan än...
  För de svenska Starcraft 2-stjärnorna är DreamHack ett speciellt evenemang, det kryllar av koreanska superstjärnor och det finns inget hellre vill göra än att vinna på hemmaplan och när alla favoriter faller måste någon annan ta klivet fram. Denna gång var det överraskande Jeffrey "Sjow" Brusi som i mångas ögon gjorde sin absolut bästa turnering sen IEM-vinsten för några år sedan.

  Den hete och pånyttfödde Team prOperty-spelaren lyckades på sin väg fram till medaljerna bland annat besegra Harstem och superkoreanen Life. Dessvärre för Sjow blev den blivande DreamHack-mästaren StarDust för svår och Jeffrey fick nöja sig med en bronspeng och 20 000 SEK.

  Dominansen är total!
  När världens absolut mest dominerande lagmaskin NiP-Gaming spelar i en turnering är det knappt lönt att sia om utgången, de svenska superstjärnorna i CS:GO har inte förlorat många matcher under vägen till världstoppen och DreamHack skulle inte bli något undantag.

  Efter att ha besegrat ryska Virtus.pro tidigt i turneringen defilerade ninjorna till final dit det svenska överraskningslaget Epsilon även tagit sig. Dessvärre för Epsilon gick det inte rubba Ninjas in Pyjamas denna gång utan NiP vann en komfortabel seger med 2-0 och för besväret fick man en prischeck på 70 000 SEK.

  League of Legends-stjärnor
  Även om Sverige inte har något helsvensk lag som är bland de bästa så gjorde svenskarna extremt bra ifrån sig. Först ut så vann Rekkles som inhoppare DreamHack League of Legends Championship tillsammans med Copenhagen Wolves, 70 000 SEK rikare. I LCS som drog igång på DreamHack så hade svenska Alexander "Jree" Bergström lekstuga med sitt Team Alternate som gick 5-0 på plats och har fått en fantastisk start på säsongen, läs mer här.


   Vinnare DH Summer 2013:

   SSFIV:AE
   1. Popi – 25 000 SEK
   2. Infiltration – 12 500 SEK
   3. Ryan Hart – 7 500 SEK
   4. Ettelman – 5 000 SEK

   DOTA2
   1. The Alliance – 140 000 SEK
   2. Quantic Gaming – 70 000 SEK
   3-4. Evil Geniuses – 25 000 SEK
   3-4. Team Dignitas – 25 000 SEK

   Starcraft 2
   1: StarDust – 60 000 SEK (750 WCS-poäng)
   2: Jaedong– 35 000 SEK (450 WCS-poäng)
   3-4: SjoW – 20 000 SEK (300 WCS-poäng)
   3-4: TaeJa – 20 000 SEK (300 WCS-poäng)

   Counter-Strike:GO
   1. NiP Gaming – 70 000 SEK
   2. Epsilon – 40 000 SEK
   3-4. LDLC.com – 25 000 SEK
   3-4. Virtus.pro – 25 000 SEK

   League of Legends
   1. Copenhagen Wovles – 70 000 SEK
   2. Dark Passage – 35 000 SEK
   3-4. Eternity Gaming – 25 000 SEK
   3-4. Heimerdingers Colossi – 25 000 SEK
  Relaterat: DreamHack.se

  Publicerad: 2013-06-09 22:18

  Pengar rullar in som de ska för Mvp
  Efter helgens topplacering i WCS seglar cashkungen Mvp upp på plats nummer ett över de spelare som vunnit mest pengar i StarCraft II.

  Det går bra nu. Eller snarare dåligt för Jang 'MC' Min Chul som endast slutade i topp-32 i WCS Korea. I dag kunde han se sig omsprungen på SC2Earnings.com av Jeong "Mvp" Jong Hyeon, när Incredible Miracle-proffset plockade hem den delade tredjeplatsen i de globala finalerna av WCS första säsong.

  I och med tredjeplatsen och prissumman på 10 000 dollar kunde Mvp under dagen passera MC på resultatsajten SC2Earnings lista över vilka spelare som vunnit mest pengar i StarCraft II.

  Hack i häl på legendaren Flash
  Enligt SC2Earnings konkurrent Esportsearnings, som räknar vinstpengar inom alla spel, har Mvp precis även passerat Brood War-legendaren Lee "Jaedong" Jae Dong och är nu hack i häl på den andre Brood War-legendaren Lee "Flash" Young Ho. Dock återstår drygt hela 60 000 dollar innan Mvp kan ta igen Flash försprång.

  Först på listan ligger FPS-legendaren Johnathan "Fatal1ty" Wendel med 454 000 dollar. Främst från spelet Painkiller.

  NaNiwa i topp-20
  I toppen av SC2Earnings lista är det tomt på foreigners. Ilyes "Stephano" Satouri hamnar som första icke-korean på fjärdeplats, därefter innehar de två polackerna Grzegorz "MaNa" Komincz och Artur "Nerchio" Bloch plats 15 respektive 16. Svenskproffset Johan "Naniwa" Lucchesi kommer först på 20:e plats. Tätt efter, på plats 24 ligger sedan Marcus "ThorZaIN" Eklöf. Men därefter gör svenskrepresentationen ett hopp och inte förrän på plats 49 hittas Jeffrey "Sjow" Brusi.

  Mest vunna pengar i StarCraft II enligt SC2Earnings.com
  1 Incredible Miracle Jeong "Mvp" Jong Hyeon $373,520
  2 SK Gaming Jang "MC" Min Chul $367,213
  3 Incredible Miracle Lim "NesTea" Jae Duk $258,713
  4 Evil Geniuses Ilyes "Stephano" Satouri $233,305
  5 FXOpen Lee "Leenock" Dong Nyoung $208,614
  6 MVPPark "DongRaeGu" Soo Ho $208,278
  7 Team LiquidSong "HerO" Hyun Deok $188,524
  8 Prime Lee "MarineKing" Jung Hoon $186,425
  9 SK Telecom T1 Won "PartinG" Lee Sak $186,109
  10 CMStorm Choi "Polt" Seong Hun $184,370


  Mest vunna pengar i alla spel enligt Esportsearnings.com
  1 Fatal1ty Johnathan Wendel $454,544.98
  2. Flash Lee, Young Ho $437,114.55
  3 Mvp Jung, Jong Hyun $377,116.38
  4. Jaedong Lee, Jae Dong $368,621.09
  5. MC Jang, Min Chul $366,827.11
  6. Moon Jang, Jae Ho $292,019.57
  7. Dendi Danylo Ishutin $270,491.27
  8. Puppey Clement Ivanov $269,587.17
  9. XBOCT Oleksandr Dashkevych $269,587.17
  10. LighTofHeaveN Dmitriy Kupriyanov $267,699.1
  0


  Publicerad: 2013-06-09 12:38

  INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
  INoVations nerver håller - nollar sOs och skrattar hela vägen till banken efter att ha bärgat 40 000 USD och WCS Season 1-bucklan!

  För en stund sedan avgjordes den första säsongen av WCS och vilken avslutning det blev! Utöver de båda WCS.kr-finalisterna Soulkey (Z) och INoVation (T) på vars en sida av slutspelsträdet var även den europeiska mästaren Mvp (T) samt protoss-innovatören sOs (P) med och tampades om en finalplats.

  Efter två rafflande semifinaler stod det klart att WCS.kr- och CODE S-vinnaren Soulkey blivit besegrad av sOs knappa 3-2 i en extremt välspelad och jämn kamp. I den andra semifinalen mellan världens kanske två bästa Terran-spelare, Mvp och INoVation blev det minst lika jämnt. När krutröken lagt sig och GG hamrats kunde INoVation ta av sig sina glasögon, torka svetten ur pannan och konstatera att han var klar för den första WCS-finalen någonsin.

  I finalen mellan INoVation och sOs var det aldrig riktigt jämnt, tossen försökte och försökte men det ville sig inte riktigt då INoVation levde upp till sitt namn och lyckades oavsett vilken unitcomp som kastades på honom både överleva och utmanövrera sin motståndare mer än en gång.

  För vinsten och revanschen efter den snöpliga förlusten i WCS.kr-finalen (Soulkey reverse ALL-killade honom) får INoVation $40 000 medan tvåan får nöja sig med hälften.

  Slutplaceringar WCS World Finals Season 1
  1. INoVation (T) $40 000
  2. sOs (P) $20 000
  3/4. Soulkey (Z) $10,000
  3/4. Mvp (T) $10,000

  Bildkälla TeamLiquid.com

  Publicerad: 2013-06-03 15:52

  HerO vinner WCS America
  WCS America fick sitt slut med att sex av de åtta bästa var koreaner. Norska Snute tog hem priset som bästa icke-korean.

  Amerikanska WCS Premiere league dominerades av koreaner från början till slut. I top 8 hittar vi endast två icke-koreaner, varav ingendera är från varken nord- eller sydamerika. Norska Snute lyckades ta sig till en sjätteplats och missar den sista platsen till säsongsfinalerna i Korea efter att han förlorat mot Alicia 3-2.

  Vann gjorde Team Liquids Hero som lyckades slå Evil Geniuses Revival med 4-2 i finalen. HerO förlorade de två första kartorna, men återhämtade sig och vann sedan 4 kartor i rad.

  Slutplaceringar:
  1. Liquid'HerO
  2. EG.Revival
  3/4. Axiom.Ryung
  3/4. EG.aLive
  5. Axiom.Alicia

  Bildkälla: TeamLiquid

  Publicerad: 2013-06-02 18:12

  Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
  Fatal1ty utmanas och det satsas NT$ 300 000 (cirka 73 000 SEK) på en match!

  Jonathan "Fatal1ty" Wendel är en av esporthistoriensoch världens kanske bästa och mest kända spelare, FPS-gurun har vunnit en drös tunga titlar (12 stycken världstitlar), och har efter sin aktiva karriär verkat för att främja esporten.

  Det sista spelet som Fatal1ty gav en ärlig chans var Painkiller och det spelet hade sin absoluta peak under CPL World Tour och strax därefter försvann både Fatal1ty och spelet. Men nu har legendaren valt att damma av bössan och acceptera en utmaning från sin gamla sparringpartner relic, en match Painkiller som OCZ valt att stoppa in NT$300 000 till relic om han vinner!
   "Johnathan Wendel often likes to state that “FATAL1TY MEANS GAMING.” With that said, Fatal1ty has answered the challenge, and will take on relic at Taiwan’s landmark Taipei 101 building on Thursday, June 6, 2013.

   In his first professional match of consequence since 2007, will Johnathan "Fatal1ty" Wendel be ready to live up to his title as the greatest gamer in history? And obliterate relic? -OR- will relic be able to do it again? - And beat Fatal1ty? … And take home a prize of NT$300,0000."
  Hela spektaklet kommer att gå av stapeln i Taiwan där Jonthan varit verksam med sin gaminggearutveckling och då i Taipei 101 Building på den svenska nationaldagen.

  Relaterat: ocz.com

  BONUS!

  Ett rågammalt klipp, nåja (2002) med fatal1ty och Thresh från techprogrammet "The Screen Savers". Vad sägs som lite färska(?) Q3 tips från mästarna?


  RAKAKA VERSION 2.5 - "ANGELÄGET"
  Den här sidan använder sig av kakor för att möjliggöra interaktionsfunktionalitet och statistikföring. För att undvika kakor kan du stänga av dem via din webbläsare eller inte besöka Rakaka.