Publicerad: 2010-09-05 19:51
Billigt med bra ljud, skönt och mycket funktionsdugligt – fatal1ty kan sina saker! Mumma för en audiofil?

Då var det återigen dags för ett test av ett headset och denna gång är det inget superkänt gamingtillbehörsföretag som ska få sin produkt testad, nej denna gång är det ett headset från Creative som hamnat under luppen. Företaget må vara mindre känt i gamingkretsar men personen dem har som försöker fronta alltsammans är ingen mindre än världens genom tiderna bästa 1on1 FPS-spelare, Jonathan "fatal1ty" Wendell.

Tillsammans med Creative har den välkända spelaren nämligen tagit fram en serie produkter ämnade för spel och spelare med lite tunnare plånbok. Detta headset, MK II, är just ett sådant headset och jävlar – här har man verkligen slagit av (ja, bokstavligt talat!) huvudet på spiken för herregud vilket headset det är.

Det första som faller mig i smaken är hur sköna kåporna är, att dem är rörliga och ordentligt "vadderade" så att dem sitter tätt och knappt släpper igenom ljud från utsidan. Med rörliga kåpor menar jag att dem är ledade (se bild nedan) och att man via denna led kan vrida på lurarna och ha dem hängande om halsen eller helt enkelt underlätta avtagning/påsättning utan att skada själva headsetet.En annan sak som jag finner väldigt behändigt med lurarna är att man utan problem kan plocka bort mikrofonen som har "noise-reduction"-skydd för att ta bort oönskat brus och andra ljud i användarens omgivning. Mikrofonen är dessutom gjord av en form av gummi som gör att den mer eller mindre är obrytbar och att man utan problem kan böja undan (se bild nedan) och plocka bort den utan att den skadas.

  Specifikationer och data:
  * Driver Units: 40mm Neodymium Magnet
  * Frequency Response: 20Hz ~ 20kHz
  * Impedance: 32 ohms
  * Sensitivity (1kHz): 105dB/mW
  * Microphone Type: Noise-Cancelling Condenser
  * Frequency Response: 80Hz ~ 16kHz
  * Impedance: <2.2kohms
  * Cord Length: 8-foot/2.5m Oxygen-Free Copper cable
  * Input/Output Plugs: 1/8inch (3.5mm) gold-plated stereo mini plugs
Utöver mycket bekväma kåpor, bra mikrofon som enkelt går att ta bort och sätta tillbaka har headsetet även en mycket finurlig funktion, helt utan drivrutiner på skiva och USB-ljudkort får man ett klockrent ljud då alla nödvändiga filer finns inuti headsetet, det vill säga ljudet! Kanoners!Slutsats och betyg:
Efter att ha testat mina nya lurar, ja dessa ersätter faktiskt mina Sennheiser-lurar, i en rad olika spel, röstprogram och MP3- och stereospelare kan jag inte säga annat än att jag är supernöjd. Om jag då skulle få för mig att hitta negativa egenskaper hos Creative fatal1ty Gaming Headset MK II så måste jag tyvärr(?) säga att det blir svårt. Det skulle i så fall vara det faktum att öronen svettas lite på grund av materialet man valt att vaddera öronkåporna med och att om man har lite större öron eller öron som inte har "normal" form kan det bli lite obekvämt efter några timmars användning, kåporna är tyvärr i minsta laget även för mig.

Å andra sidan är headsetet billigt (under 600 SEK) och man får mycket lurar för pengarna samtidigt som dem är läckert designade så att dem utan svårigheter kan användas i det "vardagliga livet" tillsammans med din MP3-spelare eller IPOD utan att du behöver skämmas över att lurarna som du använder skriker datornörd i fejset på dina medmänniskor.Kort och gott, är du ute efter ett bra och billigt headset för mer än bara datorspel med en väl fungerande mikrofon som klarar prat i flera timmar i sträck (testad Live under fnatic MSI Beat IT i tolv timmar!). Som dessutom har bekvämliga kåpor och en stereoplugg (3.5mm, samt en modell större) som passar dem flesta ljudsystemen så är verkligen Creative fatal1ty Gaming Headset MK II något för dig! Dessvärre når det inte toppbetyg på grund av något små kåpor och det faktum att dem "svettas" under intensiv användning och detta är två faktorer som gör att det inte alltid är 100% bekvämt att bära headsetet, men nästan toppbetyg blir det i alla fall!

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om Creative, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman