Publicerad: 2010-09-01 18:36
Rakakalabbet: Roccat Kave
För ett riktigt jävla långt tag sedan fick jag ett brev om att jag hade ett paket att hämta ut i den lokala Coopbutiken. Någon timme senare fann jag mig själv med en gigantisk låda i händerna på väg hem igen. Efter att ha använt några grillbestick för att öppna alla förbackningar hade jag dem i mina händer, hörlurarna Kave från Roccat. Förbannat maffiga.


Roccat Kave är ett fulländat headset med 5.1-surround, en kontrolldocka med olika volymknappar och en skön mikrofon. Den sistnämnda har jag trots flera månaders försök aldrig fått pröva då mitt ljudkort fullständigt misshandlar allt ljud som inte kommer från min Siberia-mikrofon. En lösning skulle ha varit att använda den andra mikrofoningången i min dator, men en lite taskig sladdstruktur hindrar mig från det. Allt (dvs, ljud, mikrofon och tre olika surroundsladdar) går nämligen genom en enda sladd ut ur headsetet och det är inte förrän de når den lilla kontrolldockan som de delas upp i enskilda sladd. Därifrån är det alldeles för korta sladdar för att kunna lösa mitt problem. Men missnöjet skulle snart försvinna.

Jag fick höra av en vän att headsetet (numer bara ett par hörlurar, eftersom mikrofonen gick att ta av) hade extraordinärt ljud och jag rekommenderades snabbt ladda ner ett spel som erbjöd surroundljud – och vilken makalös upplevelse. Det kanske inte var i klass med att se SK mot mTw på DreamHack Winter 2008, men visst levererade Roccatlurarna. Några öronorgasmer senare var jag tvungen att avinstallera spelet (Bioshock) i rädsla av att mitt grafikkort skulle brinna upp (visst verkar jag ha en värstingdator?). Ljuder räcker dock gott och väl för mina musikbehov och en pumpande bas fortsätter att upphetsa mig när jag lyssnar på min franska electro.


Men allt har inte varit frid och fröjd. Redan när jag tog ut headsetet ur paketet kände jag att det inte var någon lättviktare. Efter min första långdagssession vid datorn trodde jag att jag hade någon udda sorts huvudvärk, men när jag tog av mig lurarna för att dricka lite vatten insåg jag att det i själva verket var headsetet som pressats mot min skalle. Det finns visserligen skyddskuddar som ska förhindra detta, men det tar faktiskt ett tag innan man har hittat rätt längdinställningar och position på huvudet för att undvika "huvudvärken". Jag googlade lite på det för att se om andra hade samma problem, och det verkade vara värst för de med ett stort huvud (läs: mig).

Visst ser den fin ut när den i mörkret lyser blått i harmoni med datorchassit och min mus, och visst har den otroligt bra ljud. Men frågan är vem mer än mainstreamgamern som behöver den. Med ett pris på nära tusenlappen känns det inte som något perfekt val för esportaren som klarar sig utan surround. Jag har bland annat testat de nya Siberialurarna med gudomligt sköna öronkuddar (och inget behov av huvudkuddar) och det känns som att andra alternativ är betydligt mycket lättare, flexibla och framför allt: billigare. Men har man gott om sedlar i plånboken och letar efter lite skönt ljud i spelupplevelsen så är Kave ett perfekt val. Vill man hellre bara göra sin grej och har ett fint högtalarsystem när man vill spela musik "på riktigt" så klarar man sig med att gå ner några hundralappar.

Sammanfattning:
+ Sjukt surroundljud
+ Bra bas
+ Krävdes inga drivisar eller extraprogram
- Bristfälliga skyddskuddar
- Dum sladdstruktur
- Någorlunda överflödig

  • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om Roccat.org, klicka här.

    BETYG:


  • WIWO