Publicerad: 2009-08-24 00:00:00
Det här är en nyhet publicerad på den gamla versionen av Rakaka, nyheten kan därför se lite konstig ut. Om information saknas kan du alltid kontakta oss så kan vi lösa det.

Ljusår före – jo, jag undrar jag!

Att lägga två musmattor i samma test är inget jag brukar göra men då mattorna är nästintill identiska förutom storleken på dem så kan jag inte skriva två olika recensioner, det känns alldeles för bökigt och onödigt.


En musmatta från Mionix
Alioth är en produkt från svenska Mionix och ska enligt utsago fungera bäst tillsammans med deras egna lasermöss, Saiph 3200 och 1800 och deras ”speciella” musmattor ska fixa problemen som mössen har på olika ytor. Nu kanske jag är gnällig men för det första är denna tygmatta inget vidare med en vanlig optisk mus, varken den stora (400mm/335mm/3mm) eller den lilla (320mm/270mm/3mm) gör så att optiska möss flyter bra men poängen var ju att lasermöss skulle få bra ”grepp”, vad hände med det greppet egentligen?

Low-friction coating utan klös?
Okej, på kartongerna står det i och för sig att det är en ”low-friction coating” vilket kanske förklarar varför jag tycker mössen (både laser och optik) flyter sämre än på liknande ”tygmattor” med "samma yta". Men som vanligt när man provar nya produkter är det inget som är dåligt så det är oanvändbart, dock är det i det här fallet tyvärr inte speciellt bra heller. I de flesta spel, och i det här fallet bad jag min bror testa också då han spelar mindre yvigt än mig, så kändes det som att mössen inte hängde med och om jag sedan bytte till en Razer-, Qpad- eller SteelSeries-matta så flöt det bättre direkt, utan att ändra någon inställning.

Mattorna tillverkas dessutom i samma fabrik som Seven (från Ulti-Mat) som också är en form av tygmatta, något som i och för sig inte har att göra med Mionix mer än att de borde tittat lite på sina konkurrenter då den mattan var snäppet bättre än Alioth-mattorna på glid och friktion.


Specifikationer:
Stor / Liten:
* Höjd: 335mm / 270mm
* Bredd: 400mm / 320mm
* Tjocklek: 3mm / 3mm
* Material: Hållbar, slät och flexibel tygmatta
* Yta: LÃ¥g-friktion
* Baksida: Gummi för ett bra grepp på alla ytor
* Kompatibiltet: Optisk-, kul- och lasermus

Slutsats och betyg:
Jag ska vara helt ärlig, Alioth-mattorna fick inte lika lång testperiod som andra mattor i våra recensioner men det gick helt enkelt inte. Jag trivdes inte med mattan och jag tyckte inte precisionen blev bättre med varken optik eller med laser på Alioth-ytan. Förhoppningsvis är det många som inte håller med mig då vi behöver svenska tillverkare och starka varumärken för att kunna bibehålla spelandet på en professionell nivå.

Men för min del var det bara det otroliga priser (samt utseende) som räddade mattan från att få ett bottenbetyg, tyvärr Mionix. Jag hoppas nästa produkt blir betydligt bättre då Mionix-mössen var klart godkända! Ett plus i kanten dock för det underbara "standardtrycket", inget trist och långtråkigt svart/grått/mörkt tryck här inte.

För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu (Alioth 400) Prisjakt.nu (Alioth 320) och för information om Mionix.net, klicka här.

BETYG:


Iceman