Publicerad: 2011-05-23 20:25
Rakakalabbet: BenQ XL2410T
Ny skärm? 3D-möjligheter och fler motståndare vid online-spel? Tydligen ska BenQ XL2410T ha allt man kan tänkas begära av en skärm!

Sedan en tid tillbaka har jag känt att jag behövt förnya mig när det kom till vilken monitor jag använder till min dator. Min ASUS 24" wide med 5ms har några år på nacken och den har även börjat få en tendens att bli svart när den varit på längre än tre timmar i stöten. Varför? Inte den blekaste men jag tyckte i alla fall att det var anledning nog att införskaffa något nytt.

När BenQ i samarbete med HeatoN och SpawN annonserade att en ny skärm var på gång kände jag det lite som att jag inte kunde bry mig mindre (även om det var bra för esporten i långa loppet kanske?!) men nu sitter jag ändå här med min BenQ XL2410T 120hz 2ms 22" (23.6" LED) skärm och WOW vilken skapelse det är!

Med skärmen följer, utöver 3D-vision (se information kring detta längst ner på sidan), även tre stycken möjligheter till bildvisning, - D-Sub PC, DVI och HDMI! Utöver detta har skärmen även en extremt bra responstid på 2ms och 120hz samt en drös andra specifikationer som man bör vara vetenskapsman för att förstå (eller bara väldigt dataintresserad).

I korta drag är den designad av spelare för spelare och jag tycker onekligen den håller måttet till vad jag begär av en skärm i denna prisklass.
  " With a screen image that's redrawn 120 times every single second, there's never a lag between what's happening in the virtual world of your favorite game and what you actually see on screen. Drawing on hyper-speed video processing technology, the XL2410T gives on-screen action a captivating realism. You can spot your opponents the instant they make their move, and track their movements accurately, so victory or defeat always comes down to your skill and not a sluggish display that leaves you frustrated."
Visst låter det härligt? Jo det gör det väl och ännu bättre vill BenQ att det ska vara och därför har man valt att illustrera skillnaden (se bild nedan) med att ha och inte ha 120Hz.Frågan ni ställer då är väl huruvida det verkligen är så här stor skillnad mellan en "dålig" skärm och BenQ XL2410T och ska jag vara helt ärlig är det en enorm skillnad men sen samtidigt måste jag villigt erkänna att det inte är så extrem skillnad som BenQ vill visa på bilden ovan. Missförstå mig inte, det är mycket bättre med 120Hz men att man ser mindre än hälften av "spelarna" med enbart 60Hz är inte hur jag upplever det.

Spelskärm?
Kanske beror det på att jag inte hårdtestat skärmen med just Counter-Strike 1.6 och dess gamla grafikmotor utan istället med FPS-titlar så som COD4, MW2 och COD: Black Ops. Till denna mix har jag även slängt in andra spel så som Starcraft 2, Company of Heroes samt vardaglig användning med stream-, film- och serie-tittande.

Mycket av det HeatoN och SpawN har gjort för BenQ är att designa en meny för skärmen som ska vara enkel att använda med smarta inställningar och tweaks för alla möjliga situationer en spelare (främst FPS-spelare) kan ställas inför. Att menyn är välfylld och enkel att navigera stämmer mycket väl men samtidigt tyckte jag att det var rörigt att hitta rätt inställning för rätt sak och svårt att veta vilket som skulle vara autoinställt och vilket som skulle göras manuellt. Dessutom var fabriksinställningarna som kom med skärmen allt annat än godkända, bilden kändes konstig på kanterna av skärmen och gamman var allt annat än bra.

Ljuset och "ljustappet på kanterna" försvann efter lite twekande. BenQ XL2410T har även en inställning som ger skärmen möjlighet att köra "picture in picture" med två mindre bilder av vad du nu väljer att visa. Intressant feature men något oanvändbar – i alla fall för mig med mitt synfel då jag inte ser tillräckligt bra för att njuta av skärmens "dubbelläge" då bilderna blir så små.En annan rolig sak med BenQ XL2410T är att skärmen går att tilta och användas på höjden! Utöver att läsa dokument, sitta och skriva Rakaka-nyheter och läsa tidningen känns det skärmläget dock något överdrivet men visst, en kul grej är det helt klart…

Bör man då införskaffa en BenQ XL2410T?
Både ja och nej! Att den gör så att du blir en extremt mycket bättre spelare och kanske rentav en professionell sådan är kanske till att ta i. Att du träffar mer är lite av samma sak men att du som spelare kommer kunna se mer av dina motståndare är definitivt något som skärmen tillför. Lägger man sedan till den snabba responstiden så kanske lite fler frags kommer landas så fort skärmen spelats in med hur snabbt dina ögon reagerar. Vanor går att bryta men ibland tar det lite tid!

En stor nackdel för BenQ XL2410T är dock priset, för att vara en produkt till spelare har BenQ kanske tagit i lite väl och slängt in alla möjliga features och innehåll som kanske kunde slopats så att det sparats in några slantar. Med ett pris (enligt prisjakt.nu) på dryga 3000 SEK (3000 – 5000 SEK så passa er var ni köper ert exemplar!) är det förmodligen inte många unga spelare som har råd med denna monsterskapelse men å andra sidan – jultomten kanske kommer tidigt i år?Slutsats och betyg:
Summan av kardemumman är att skärmen är en mycket bra skärm om man är ute efter snabb responstid, bra hertz samt möjligheten att titta på 3D (med extra tillbehör). Har man dock en liten plånbok har man för det första kanske inte råd med skärmen och inte heller kommer man att få njuta av 3D-möjligheterna samt att man förmodligen inte blir ett fullblodsproffs enbart genom att införskaffa denna skärm.

Det har även kommit indikationer, efter att ha läst lite varstans om skärmen, att den uppför sig konstigt vid 120Hz och att den piper av sig själv (lågfrekventa pipljud). Detta är dock INGET som hänt mig eller detta exemplar så om det stämmer ej kan jag inte uttala mig om.

För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om BenQ.com, klicka här.

Betyg:
Inget 3D-test utfördes då jag varken har ett Nvidia 3D-grafikkort eller ett 3D-kit från Nvidia (inga billiga grejor!). Så tyvärr, är ni ute efter en recension gällande 3D-egenskaperna hos denna skärm rekommenderar jag att ni googlar skärmens namn och letar reda på en sådan.
Iceman

Nyhetsrapporteringen på RAKAKA är tillsvidare stängd. Nya projekt från RAKAKA presenteras senare.

Följ oss på Twitter:
@RAKAKA
@frenys
@greykarn

Mvh

ponde & gREYKARNNytt blod i en monoton tid, i ett monotont liv
RAKAKA: greykarn bloggar om sajtens uppgång och fall, esportens utveckling mellan 2006 och 2013.

Svensk dominans på DH Summer 2013
Svensk dominans på DH Summer 2013
EXTRA! Sverige regerade i alla grenar, svenskarna presterade på hemmaplan.

Rakaka snackar med Jaedong
Sjow innan ödesmatchen mot koreanska Life
DHS2013: Rakaka pratar med det svenska hoppet.

Rakaka snackar med Jaedong
Rakaka snackar med Jaedong
DHS2013: EndarS pratar Dreamhack i exklusiv intervju med en av världens största e-sportprofiler.

Lemondogs rekryterar LCS-lag & byter huvudsponsor
Lemondogs rekryterar LCS-lag & byter huvudsponsor
LOLEXTRA! Svenska Sverok-föreningen Lemondogs tar sig in i Riots superliga och byter Razer mot SteelSeries

Pengar rullar in som de ska för Mvp
Pengar rullar in som de ska för Mvp
CASH! Det går bra nu - Mvp puttar ner MC från pengatronen.

INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
EXTRA! Storslagen seger för världens bästa Terran (?) i WCS World Finals

Inatt avgörs WCS
Inatt avgörs WCS
SC2: Fyra koreaner gör upp om den första WCS-titeln. Kalaset startar 03:00!

HerO vinner WCS America
HerO vinner WCS America
SC2: Koreanerna dominerade WCS America.

Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
EXTRA! relic utmanar legendaren och det satsas NT$ 300 000Publicerad: 2013-06-18 23:33

Svensk dominans på DH Summer 2013
Stora svenska framgångar när DreamHack Summer 2013 avgjordes - svensk "doldis" plockar överraskande medalj och storlagen fortsätter att dominera.

Under helgen som passerade (lör-tis) arrangerades DreamHack Summer 2013 på Elmia i Jönköping. För svensk del skulle evenemanget visa sig bli en oerhörd framgång då vi kammade hem tre guld och ett brons (i tre av de största turneringarna) i vad som måste anses vara en av de bästa svenska turneringarna någonsin. Dessutom var det svenska LoL-stjärnor i de mest framgångsrika lagen.

Chockade Fighting-communityn
Först ut var turneringen i Street Fighter IV:AE som avgjordes under Lördagen. Världsmästaren och den tveklöst mest dominanta fightern Infiltration var på plats för att försvara sina två tidigare mästartitalar. Dessutom var som vanligt legenden Ryan Hart på plats och som har fyra DreamHack-titlar på sitt bälte. Men det var faktiskt ingen va dessa storfavoriter som tog hem segern. Istället stal svenska göteborgaren Popi showen. Genom att först besegra Infiltration med 2-0 och Ryan Hart i Winner-bracket så kunde inte Infiltration stå pall för svensken i finalen. Detta är troligtvis en av de största esporthändelserna på DreamHack. Infiltration har inprincip varit obesegrad i 2,5 år och alla vill nu lära känna svensken som har besgrat honom. Grattis Popi! Dessutom kom svenska Ettelman från Team Property på en härlig fjärde plats.

Bara The International kvar
I DoTA 2-turneringen var svenska The Alliance storfavoriter till segern, ett favoritskap som G1 League-vinnarna mäktade med att bära. Laget tog sig nämligen hela vägen till final där man ställdes mot Quantic från Frankrike.

Efter att ha plockat den första kartan skulle Alliance visa var skåpet skulle stå reda i karta två men det ville sig inte riktigt utan Quantic tilläts komma ikapp och utjämna men efter suveränt spel av svenskarna kunde matchen tillslut plockas hem med 2-1 och därmed försvarades DreamHack-titeln.

Även den gamle stjärnan kan än...
För de svenska Starcraft 2-stjärnorna är DreamHack ett speciellt evenemang, det kryllar av koreanska superstjärnor och det finns inget hellre vill göra än att vinna på hemmaplan och när alla favoriter faller måste någon annan ta klivet fram. Denna gång var det överraskande Jeffrey "Sjow" Brusi som i mångas ögon gjorde sin absolut bästa turnering sen IEM-vinsten för några år sedan.

Den hete och pånyttfödde Team prOperty-spelaren lyckades på sin väg fram till medaljerna bland annat besegra Harstem och superkoreanen Life. Dessvärre för Sjow blev den blivande DreamHack-mästaren StarDust för svår och Jeffrey fick nöja sig med en bronspeng och 20 000 SEK.

Dominansen är total!
När världens absolut mest dominerande lagmaskin NiP-Gaming spelar i en turnering är det knappt lönt att sia om utgången, de svenska superstjärnorna i CS:GO har inte förlorat många matcher under vägen till världstoppen och DreamHack skulle inte bli något undantag.

Efter att ha besegrat ryska Virtus.pro tidigt i turneringen defilerade ninjorna till final dit det svenska överraskningslaget Epsilon även tagit sig. Dessvärre för Epsilon gick det inte rubba Ninjas in Pyjamas denna gång utan NiP vann en komfortabel seger med 2-0 och för besväret fick man en prischeck på 70 000 SEK.

League of Legends-stjärnor
Även om Sverige inte har något helsvensk lag som är bland de bästa så gjorde svenskarna extremt bra ifrån sig. Först ut så vann Rekkles som inhoppare DreamHack League of Legends Championship tillsammans med Copenhagen Wolves, 70 000 SEK rikare. I LCS som drog igång på DreamHack så hade svenska Alexander "Jree" Bergström lekstuga med sitt Team Alternate som gick 5-0 på plats och har fått en fantastisk start på säsongen, läs mer här.


  Vinnare DH Summer 2013:

  SSFIV:AE
  1. Popi – 25 000 SEK
  2. Infiltration – 12 500 SEK
  3. Ryan Hart – 7 500 SEK
  4. Ettelman – 5 000 SEK

  DOTA2
  1. The Alliance – 140 000 SEK
  2. Quantic Gaming – 70 000 SEK
  3-4. Evil Geniuses – 25 000 SEK
  3-4. Team Dignitas – 25 000 SEK

  Starcraft 2
  1: StarDust – 60 000 SEK (750 WCS-poäng)
  2: Jaedong– 35 000 SEK (450 WCS-poäng)
  3-4: SjoW – 20 000 SEK (300 WCS-poäng)
  3-4: TaeJa – 20 000 SEK (300 WCS-poäng)

  Counter-Strike:GO
  1. NiP Gaming – 70 000 SEK
  2. Epsilon – 40 000 SEK
  3-4. LDLC.com – 25 000 SEK
  3-4. Virtus.pro – 25 000 SEK

  League of Legends
  1. Copenhagen Wovles – 70 000 SEK
  2. Dark Passage – 35 000 SEK
  3-4. Eternity Gaming – 25 000 SEK
  3-4. Heimerdingers Colossi – 25 000 SEK
Relaterat: DreamHack.se

Publicerad: 2013-06-09 22:18

Pengar rullar in som de ska för Mvp
Efter helgens topplacering i WCS seglar cashkungen Mvp upp på plats nummer ett över de spelare som vunnit mest pengar i StarCraft II.

Det går bra nu. Eller snarare dåligt för Jang 'MC' Min Chul som endast slutade i topp-32 i WCS Korea. I dag kunde han se sig omsprungen på SC2Earnings.com av Jeong "Mvp" Jong Hyeon, när Incredible Miracle-proffset plockade hem den delade tredjeplatsen i de globala finalerna av WCS första säsong.

I och med tredjeplatsen och prissumman på 10 000 dollar kunde Mvp under dagen passera MC på resultatsajten SC2Earnings lista över vilka spelare som vunnit mest pengar i StarCraft II.

Hack i häl på legendaren Flash
Enligt SC2Earnings konkurrent Esportsearnings, som räknar vinstpengar inom alla spel, har Mvp precis även passerat Brood War-legendaren Lee "Jaedong" Jae Dong och är nu hack i häl på den andre Brood War-legendaren Lee "Flash" Young Ho. Dock återstår drygt hela 60 000 dollar innan Mvp kan ta igen Flash försprång.

Först på listan ligger FPS-legendaren Johnathan "Fatal1ty" Wendel med 454 000 dollar. Främst från spelet Painkiller.

NaNiwa i topp-20
I toppen av SC2Earnings lista är det tomt på foreigners. Ilyes "Stephano" Satouri hamnar som första icke-korean på fjärdeplats, därefter innehar de två polackerna Grzegorz "MaNa" Komincz och Artur "Nerchio" Bloch plats 15 respektive 16. Svenskproffset Johan "Naniwa" Lucchesi kommer först på 20:e plats. Tätt efter, på plats 24 ligger sedan Marcus "ThorZaIN" Eklöf. Men därefter gör svenskrepresentationen ett hopp och inte förrän på plats 49 hittas Jeffrey "Sjow" Brusi.

Mest vunna pengar i StarCraft II enligt SC2Earnings.com
1 Incredible Miracle Jeong "Mvp" Jong Hyeon $373,520
2 SK Gaming Jang "MC" Min Chul $367,213
3 Incredible Miracle Lim "NesTea" Jae Duk $258,713
4 Evil Geniuses Ilyes "Stephano" Satouri $233,305
5 FXOpen Lee "Leenock" Dong Nyoung $208,614
6 MVPPark "DongRaeGu" Soo Ho $208,278
7 Team LiquidSong "HerO" Hyun Deok $188,524
8 Prime Lee "MarineKing" Jung Hoon $186,425
9 SK Telecom T1 Won "PartinG" Lee Sak $186,109
10 CMStorm Choi "Polt" Seong Hun $184,370


Mest vunna pengar i alla spel enligt Esportsearnings.com
1 Fatal1ty Johnathan Wendel $454,544.98
2. Flash Lee, Young Ho $437,114.55
3 Mvp Jung, Jong Hyun $377,116.38
4. Jaedong Lee, Jae Dong $368,621.09
5. MC Jang, Min Chul $366,827.11
6. Moon Jang, Jae Ho $292,019.57
7. Dendi Danylo Ishutin $270,491.27
8. Puppey Clement Ivanov $269,587.17
9. XBOCT Oleksandr Dashkevych $269,587.17
10. LighTofHeaveN Dmitriy Kupriyanov $267,699.1
0


Publicerad: 2013-06-09 12:38

INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
INoVations nerver håller - nollar sOs och skrattar hela vägen till banken efter att ha bärgat 40 000 USD och WCS Season 1-bucklan!

För en stund sedan avgjordes den första säsongen av WCS och vilken avslutning det blev! Utöver de båda WCS.kr-finalisterna Soulkey (Z) och INoVation (T) på vars en sida av slutspelsträdet var även den europeiska mästaren Mvp (T) samt protoss-innovatören sOs (P) med och tampades om en finalplats.

Efter två rafflande semifinaler stod det klart att WCS.kr- och CODE S-vinnaren Soulkey blivit besegrad av sOs knappa 3-2 i en extremt välspelad och jämn kamp. I den andra semifinalen mellan världens kanske två bästa Terran-spelare, Mvp och INoVation blev det minst lika jämnt. När krutröken lagt sig och GG hamrats kunde INoVation ta av sig sina glasögon, torka svetten ur pannan och konstatera att han var klar för den första WCS-finalen någonsin.

I finalen mellan INoVation och sOs var det aldrig riktigt jämnt, tossen försökte och försökte men det ville sig inte riktigt då INoVation levde upp till sitt namn och lyckades oavsett vilken unitcomp som kastades på honom både överleva och utmanövrera sin motståndare mer än en gång.

För vinsten och revanschen efter den snöpliga förlusten i WCS.kr-finalen (Soulkey reverse ALL-killade honom) får INoVation $40 000 medan tvåan får nöja sig med hälften.

Slutplaceringar WCS World Finals Season 1
1. INoVation (T) $40 000
2. sOs (P) $20 000
3/4. Soulkey (Z) $10,000
3/4. Mvp (T) $10,000

Bildkälla TeamLiquid.com

Publicerad: 2013-06-03 15:52

HerO vinner WCS America
WCS America fick sitt slut med att sex av de åtta bästa var koreaner. Norska Snute tog hem priset som bästa icke-korean.

Amerikanska WCS Premiere league dominerades av koreaner från början till slut. I top 8 hittar vi endast två icke-koreaner, varav ingendera är från varken nord- eller sydamerika. Norska Snute lyckades ta sig till en sjätteplats och missar den sista platsen till säsongsfinalerna i Korea efter att han förlorat mot Alicia 3-2.

Vann gjorde Team Liquids Hero som lyckades slå Evil Geniuses Revival med 4-2 i finalen. HerO förlorade de två första kartorna, men återhämtade sig och vann sedan 4 kartor i rad.

Slutplaceringar:
1. Liquid'HerO
2. EG.Revival
3/4. Axiom.Ryung
3/4. EG.aLive
5. Axiom.Alicia

Bildkälla: TeamLiquid

Publicerad: 2013-06-02 18:12

Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
Fatal1ty utmanas och det satsas NT$ 300 000 (cirka 73 000 SEK) på en match!

Jonathan "Fatal1ty" Wendel är en av esporthistoriensoch världens kanske bästa och mest kända spelare, FPS-gurun har vunnit en drös tunga titlar (12 stycken världstitlar), och har efter sin aktiva karriär verkat för att främja esporten.

Det sista spelet som Fatal1ty gav en ärlig chans var Painkiller och det spelet hade sin absoluta peak under CPL World Tour och strax därefter försvann både Fatal1ty och spelet. Men nu har legendaren valt att damma av bössan och acceptera en utmaning från sin gamla sparringpartner relic, en match Painkiller som OCZ valt att stoppa in NT$300 000 till relic om han vinner!
  "Johnathan Wendel often likes to state that “FATAL1TY MEANS GAMING.” With that said, Fatal1ty has answered the challenge, and will take on relic at Taiwan’s landmark Taipei 101 building on Thursday, June 6, 2013.

  In his first professional match of consequence since 2007, will Johnathan "Fatal1ty" Wendel be ready to live up to his title as the greatest gamer in history? And obliterate relic? -OR- will relic be able to do it again? - And beat Fatal1ty? … And take home a prize of NT$300,0000."
Hela spektaklet kommer att gå av stapeln i Taiwan där Jonthan varit verksam med sin gaminggearutveckling och då i Taipei 101 Building på den svenska nationaldagen.

Relaterat: ocz.com

BONUS!

Ett rågammalt klipp, nåja (2002) med fatal1ty och Thresh från techprogrammet "The Screen Savers". Vad sägs som lite färska(?) Q3 tips från mästarna?


RAKAKA VERSION 2.5 - "ANGELÄGET"
Den här sidan använder sig av kakor för att möjliggöra interaktionsfunktionalitet och statistikföring. För att undvika kakor kan du stänga av dem via din webbläsare eller inte besöka Rakaka.