Publicerad: 2010-09-20 21:17
Rakakalabbet: ASUS G73Jh
Republic of Gamers - ASUS G73Jh – Guldklimp, tung och kraftfull med grymt ljud, stor skärm och blu-ray-spelare!

Första gången jag kom i kontakt med ASUS och dess gren av speldatorer under namnet "Republic of Gamers" var under DreamHack Summer 2010 när vi satt i just ASUS monter och hade vår livestream. Exakt vilken modell vi använde oss av under DH har jag inte så bra koll på. Det jag dock har koll på är att datorn (eller datorerna - inte sant Breaker?!) är att datorn som denna recension handlar om är en ASUS G73Jh och att den kostar otroliga ~23 000 svenska surt tjänade slantar. Wow!Tidigare har jag testat två stycken bärbara spelmonster från MSI och prisat båda som utomordentliga alternativ till stationära speldatorer - och det var INNAN jag fick sätta tänderna i denna skapelse. ASUS G73Jh är en helt otrolig maskin, den är tystlåten, snabb och väldigt användarvänlig. Stort tangentbord och skärm vilken ger en känslan av att datorn är allt annat än portabel och liten.

Stor, större, störst?
Storleksmässigt är datorn just allt annat än liten, den är stor och med sin 17,3" skärm och ~4kg kilo är den faktiskt ganska klumpig också. Många reagerade på att MSI-datorerna hade ett utstickande batteri på baksidan, det har inte ASUS G73Jh men istället har den en storlek som gör den något svår att resa med samt en något utsvävande design där baken är tjockare än fronten. Givetvis medföljer såklart en väska men orkar man verkligen släpa på cirka fyra kilo varje gång man ska iväg och resa? Nja, inte direkt kanske, men sen är det väl kanske inte en resedator heller månne.Rent specifikationsmässigt är det inte direkt en liten pjäs jag haft under luppen, med extrem prestanda är den byggd att klara av de flesta spel och program. Eller vad sägs exempelvis om följande:
  Specifikation och data:
  * Processor & Cacheminne: Intel i7 (620M/820QM/720QM): 2.66 GHz - 1.6 GHz
  * Processor & Cacheminne: Intel i5 (540M/520M/430M): 2.53 GHz - 2.26 GHz
  * Processor & Cacheminne: Intel i3 (350M/330M): 2.26 GHz - 2.13 GHz
  * Operativsystem: Windows 7 Ultimate / Windows 7 Home Premium
  * Kretsuppsättning: Mobile Intel HM55 Express
  * Arbetsminne: DDR3 1066/1333 MHz upp till 8GB (i7-720QM / i7-820QM plattform)
  * Arbetsminne: DDR3 1066 MHz upp till 4GB (i7-620M/ i5 / i3 plattform)
  * Skärm: 17.3" HD+/Full HD Color-Shine (Glare-typ)
  * Videografik och minne: ATI Mobility Radeon HD 5870, 1G GDDR5 VRAM
  * HÃ¥rddisk: Dual SATA support upp till 1TB (5400 rpm/ 7200 rpm)
  * Optisk enhet: DVD Super Multi / Blu-Ray DVD Combo
Ganska bra inte sant?

Trots att datorn är utrustad med ovanstående (processor och minne varierar på vilken version och "budget" man har vid datorköp) så går den häpnadsväckande tyst. Vid spel flera timmar i följd höjdes arbetstemperaturen inte nämnvärt och datorns ljudnivå fortsatte vara tyst som musen. Allt detta tack vare vad ASUS är ensamma på (såvitt jag vet i alla fall), en smart ventilation med små ventilationsblås fram och stora utblås bak. Lätt som en plätt och en väldigt smidig lösning på något som många bärbara datorer lider av, värmeslag.The call for duty?
För att testa datorn valde jag att spela Call of Duty: Modern Warfare 2, Battlefield Bad Company 2 och Chime – allt på maximala inställningar och allt utan några som helst problem. Dessvärre äger jag ingen kopia av spelen som sägs vara dem som kräver mest (härliga Crysis och nya maffiga Starcraft 2) utan istället fick jag nöja mig med ett test via Can You Run It (länk) och där fick det maximala poäng. Fast å andra sidan, en dator som kostar över 20 000 ska väl inte ha några som helst problem att varken köra tunga program eller spel med maximala inställningar? ASUS G73Jh är onekligen en riktig guldklimp!När det kommer till just långa spelsessioner har G73Jh ett brett och stort tangentbord, ett enormt stort handlov/handledsstöd för att vara en bärbar dator och dessutom ett form av gummistöd som hjälper avsevärt mycket vid längre spelsessioner. Perfekt för den inbitne spelaren och perfekt för oss som utövar hårt, hårt tryck mot bordet/tangentbordet när vi spelar.

Slutsats och betyg:
Utöver alla smidiga detaljer och allt kunnande innehåller ASUS G73Jh dessutom ett alldeles ypperligt och förstklassigt ljud via EAX 4.0 3D-surroundljud och därmed slipper man den där burkiga känslan som brukar uppkomma vid spel från bärbara datorer. Dessutom har den en fräck och snitsig design som enligt ASUS själva är baserad på F-117 (Stealth Fighter/Bomber-flygplanet ni vet) men var man ser likheterna vet jag inte – snygg är den dock.Ska jag hitta något att klaga på så är det i så fall att den är så enbenta stor och tung, den är rent ut sagt klumpig att ta med sig när man är ute och reser men samtidigt är den smidigare att resa med än en stationär dator och ASUS G73Jh kan minst sagt lika mycket som vilken värstingburk som helst. Tyvärr måste jag dock säga och detta är onekligen det absolut största problemet – hur fasen ska man ha råd med 24 000 svenska kronor för en bärbar dator? Det är en galen summa som de flesta spelarna bara kan drömma om. Underbar skapelse men alldeles för dyr dock, men wow, jag är lyrisk ändå!

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om ASUS, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman