Publicerad: 2010-08-29 19:48
Rakakalabbet: CM Storm Inferno
Mus med elva knappar, fint ljus som är gjord för FPS och MMORPG-spel – kan det vara något?

Cooler Masters eller CM Storm som det även är känt som var tidigare ett företag helt inriktat på hårdvara till datorer men som så många andra företag i datorvärlden som blivit introducerade till eSport har deras grundidé svängt och nu produceras det gaminggearprodukter som aldrig förr. Den senaste i raden av eSport- och gamingvänliga produkter är en mus anpassad för FPS- och MMORPG-spel vid namn CM Storm Inferno.

Denna mus har som så många andra möss som inte är anpassade för simpel gaming en uppsjö av knappar och lysdioder. Alla knappar går givetvis att programmera till olika kommandon och via programvaran som medkommer är det fullt möjligt att i princip (mer eller mindre) göra så att musen gör allt jobb åt dig. Utöver vanliga programmerbara knappar finns det även två speciella knappar, en vid namn "Rapid Fire Tactical key" och en vid namn "Storm Tactics Multiplier Key" där vi verkligen kan snacka om robotfunktioner, wicked!Galna knappar leker soldat åt dig!
Den förstnämnda är nämligen en knapp som tar ett kommando och utför det flera gånger i stöten, exempelvis blir ett skott i ett spel till en snabb burst eftersom musens knapp klickas en gång men utförs flera. Något störande vid spel måste jag säga, men det kanske är en vanesak? Knapp nummer två är även den mycket speciell, den tar nämligen hela 32 olika scripts, kommandon och macros samtidigt och med ett klick kan din karaktär i ett MMORPG-spel (i mitt testfall, Lineage 2) göra massor av saker samtidigt. Ett helt klart bra inslag i heta situationer som kräver mycket musklickande. Enda nackdelen med denna knapp är väl att det var knepigt att programmera den.

Det som först slog mig när jag började använda CM Storm Inferno var dock inte alla musknappar och allt programmerande utan det var problemet att komma åt vissa knappar om man har en normalstor hand (tror till och med att min hand räknas som något mindre än ”normalt”) och detta störde mig enormt. Hur fan ska man lyckas klicka på knapparna om man inte kommer åt dem? Konstig design och knepigt att avgöra huruvida det överhuvudtaget skulle gå att lära sig att komma åt dem. Efter intensivt testande visade det sig dessutom att det inte gick, inte för mig i alla fall.  Specifikationer och data:
  * Model Number : SGM-4000-KLLN1-GP
  * Available Color: Black and Grey
  * Material: Rubber Grip / ABS Plastic / Mesh Bezel / Metal Plate
  * Dimensions: (W) 80X (H) 135 X (D) 40 mm (W) 3.16 X (H) 5.3 X (D) 1.6 inch
  * Net Weight: 161.5 g / 0.356 lb
  * Sensor: 4000 DPI Storm Tactical™ Laser Sensor
  * X&Y Axis Configuration: Independent and programmable
  * Maximum Tracking Speed: 115 Inches-per-second
  * Polling Time: 1.0ms
  * Speed Measurement: Real-time
  * Dynamic Surface Adaptation: Tracks on all surfaces, lift-off distance 2mm
  * Onboard Memory : 128Kb
  * Form Factor: Right Hand Ergonomic
  * Button Assignment: 11
  * Illumination: IC controlled Illumination with red lighting effect
  * DPI Display: LED
Går den att spela på då?
Mycket lullull gör ingen bra mus, det vet mer eller mindre alla gamers från världens alla hörn och efter lite gnäll (i texten ovan) måste jag givetvis prisa det som är bra med musen. Den har enormt bra responstid, den reagerar snabbt och det hackar inte i mjukvaran (bra programmering borta på Cooler Masters med andra ord) och den sitter som ett smäck i handen.Den glider bra på tygmattor, lite sämre på plastmattor och katastrofalt dåligt på glasmattor men vilken lasermus gör inte det? Kabeln till musen är dessutom av ett nylonliknande material som gör att den blir styv och för mig som kör utan bungie (eller annan tyngd på sladden) så är det alldeles ypperligt. Fungerar kanon med min yviga spelstil och utan större problem kan jag definitivt, med glädje, rekommendera denna mus om man är ute efter en mus med många knappar för MMORPG-spel, en lasermus med glid och en mus som fungerar laggfritt.

Slutsats och betyg:
Överlag är CM Storm Inferno ett helt okej musdon, dessvärre har den sina brister och det är dessa brister med knappåtkomsten som största grej, som gör att betyget sjunker något. Glid, laggfrihet och passform får dock CM Storm Inferno att placera sig ibland den övre halvan bland ”dåliga” möss.

En annan något konstig aspekt är att det inte finns några svenska återförsäljare än utan enda stället jag kan finna musen på är Amazon.com och där kostar den cirka 63 USD vilket är cirka fem hundra svenska riksdaler. Ouch! • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Amazon.com (dÃ¥ den ännu inte har en svensk Ã¥terförsäljare) och för information om CMStorm, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman