Publicerad: 2010-06-13 18:49
Rakakalabbet: Roccat PYRA
Tråd- och trådlöst för din laptop, kan det vara något? Roccat tycks tro det i alla fall!

Tyska Roccat fortsätter att pumpa ut gamingprodukter i mängder och det senaste allstret är föga oväntat en ny mus vid namn Pyra. Just Pyra är till skillnad från andra Roccat-produkter inte översållad med tusen olika knappar, funktioner och jobbiga "nymodigheter". Storleken på själva musdonet är dessutom helt klart handvänligt.

Med Pyra är det tänkt att Roccat ska slå sig in hos alla laptopspelare och ge dem en mus att både spela och surfa på som dessutom fungerar fint till både vänster- som högerhänta. Allt detta har man vid första anblick lyckats med, musen har "bara" fem programmerbara knappar, den är liten och nätt och den sitter lika fint i höger- som vänsterhanden. Att man dessutom gjort musen i två olika versioner, en med sladd och en utan, gör att mina speldagar på laptopen (heja heja Age of Empires) blir så mycket roligare!
  Specifikationer och tech:
  * 5 mouse buttons + mousewheel
  * EasyShift[+]: up to 12 functions at any one time
  * 1600dpi optical gaming sensor
  * 130ips maximum speed
  * 1000Hz polling rate
  * 30Gs of acceleration
Pyra sägs även vara en mus som ska klara allt som en vanlig "stor" gamingmus klarar men dessvärre upplever jag lite mindre problem med den trådlösa modellen. Vid hastiga rörelser känner man att musen går på batteri och att den får sin anslutning till datorn via det trådlösa sättet. Mindre lagg är kanske att räkna med än på superbilliga produkter men för en mus som kostar över fem hundra svenska kronor tycker jag inte det är helt och hållet acceptabelt. Förutom lite mindre laggspikar då och då upplever jag den trådlösa helt klart som en "riktig" mus.

Den andra varianten av musen, den som inte är trådlös alltså, är helt och hållet utan problem och kan utan tvekan konkurrera med de absolut bästa spelmössen. Det som jag dock finner negativt är egentligen inte i programvaran utan snarare i utformningen och ergonomin då den är anpassad för båda händerna känner jag inte att jag får samma grepp som jag får med en ren och skär "högermus".Nya funktioner - behövligt?
Roccat har med Pyra, sin vana trogen, lanserat en exklusiv och speciell funktion som man valt att kalla "easyshift +" och via denna knapp kan man pendla mellan olika macron på de fem knapparna. Exempelvis kan man på knapp ett ha "kopiera" medan man via "easyshift +" kan ha klistra in, man kommer alltså åt en annan funktion men på samma knapp!

Smart och roligt men är det egentligen så nödvändigt? Inte för mig i alla fall. Fast å andra sidan är och känns det lite typiskt tyska Roccat, man tar fram nya och banbrytande funktioner som ingen egentligen använder eller behöver.Slutsats och poäng
Summan av kardemumman är att man får en helt vanlig och alldaglig mus som på något vänster ändå lyckas sticka ut. Den har samma funktioner som de flesta gamingmössen, den är liten och kompakt, den finns i två modeller - med eller utan sladd - och den fungerar mer eller mindre smärtfritt.

Men, och det är väl egentligen här problemet kommer, den sticker inte ut och i det stora hela är det ingen speciell produkt och till det priset ser jag nog att spelare världen över som handlar med känsla och inte företagshjärta, kommer lägga sina pengar på andra gamingmöss. För laptopspelare är det dock en underbart kompakt och funktionell mus så där tror jag definitivt Roccat kan vinna lite mark gentemot sina konkurrenter.

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu (Pyra), Prisjakt.nu (Pyra Wireless) och för information om Roccat, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman