Publicerad: 2010-07-22 22:20
Kommer ni ihåg när dessa lurar presterades för första gången? Själv tänkte jag, shit vilka discohörlurar - "vem skulle vara över 12 och ha sådana på lan?". Den senaste månaden har jag hårdtestat detta headset så vad tyckte jag då?

Först och främst måste jag säga, detta känns verkligen som en lyxprodukt. Snyggt paketerad, WoW-logos och "slagkraftiga one-liners" överallt. Själva headsetet är snyggt utformat, alla knappar och lysande lampor är designade i form av olika WoW-symboler etc. Man får direkt en lyxkänsla och känner att här har man inte lämnat mycket åt slumpen.

Som vanligt när det kommer till ny hårdvara så var det snabbt upp med grejerna och testa. Jag läser aldrig manualer, jag installerar aldrig drivers, utan jag testar mig alltid fram. Med de trådlösa lurarna kommer en Usb-sticka (lite längre än ett modernt USB-minne). Denna stickan är ljudkortet samt sändaren för det trådlösa ljudet. Direkt kände jag, detta är smidigt och enkelt! Har ni använt t.ex Logitechs trådlösa mus och tangentbord? På något märkligt sätt skickar de med en liknande USB-sticka men också någon slags förlängningssladd, detta har för mig alltid varit väldigt märkligt. Dessutom behöver du inte installera några drivers eller dylikt. Du får Creatives WoW-Volymkontrollpanel direkt med alla inställningsmöjligheter som erbjuds.I vilket fall som helst, in med USB-stickan och så anslöt jag USB-kabeln för Headsetet. Man behöver ju ladda upp lurarna vilket gör att många gånger använder två USB-portar, detta bör tas i beaktande i fall ni som inte har så många över i nuvarande dator. För min del har jag ett stort överflöd på USB-portar genom mitt G11-tangentbord och Apuri. Jag skall också nämna att jag för det mesta när jag sitter vid datorn har sladden inkopplad och därmed kör direkt på strömmen och inte batteriet (antar jag).

Wireless och gaming?
Jag har alltid varit en kräsen materialspelare, jag vill ha det som är bäst och känns bäst. T.ex sitter jag fortfarande på en CRT-skärm för att den har bäst responstid vilket är väldigt viktigt för mig när jag lirar FPS-spel så som CS 1.6 och Quake Live. Därmed var jag extremt skeptiskt till Wireless, jag menar du får ju en direkt längre responstid och jag skulle ju aldrig tänka mig att använda ett trådlöst tangentbord eller mus. Jag upplevde även i början att jag kunde höra saker en aningen senare än annars. T.ex om jag bombade i B2 på de_nuke så upplevde jag att jag hörde en springande motståndare på rampen senare. Detta kombinerat med att jag fick en slags vakuumliknande upplevelse av WoW-lurarna gjorde att jag första veckan valde att spela med min vanliga Plantronics Gamecom 777 under Quake Live-matcher.Denna vakuumliknande upplevelse höll vid sig ett tag men att responstiden skulle vara stor och påverka mitt spel försvann ganska så direkt. De senaste veckorna har jag uteslutet endast spelat med dessa WoW-lurar både i "viktiga" CS 1.6-matcher (jag, greykarn och Nicke111 lyckades ju vinna en spelarenan-turnering, WEEHOO) men även i viktiga Quake Live-matcher emot min sparringpartner Linus. Jag är alltså mycket nöjd med hur dessa lurar presterar och fungerar i spelmiljö.

Varför ha ett par trådlösa lurar?
Jag måste nog säga att jag hade den inställningen tidigare, vill jag lyssna på musik drar jag ju på stereon istället. Jag bor ju ensam och har inga klagande grannar. Däremot tänkte jag inte på den fantastiska "featuren" som det för med sig. Jag sitter nästan oavbrutet på Ventrilo eller Skype när jag är vid datorn och pratar med mina vänner. Kan ni fatta hur extremt skönt det att inte behöva säga "brb 1 minut jag ska hämta dricka" eller vad man nu skall göra. Jag drar bara ut kabeln går iväg till köket och fortsätter konversationen. Detta har jag gjort att jag kunnat livesända med Rakaka Live och snacka taktiker och upplägg samtidigt som jag står och lagar mat i köket. Jag kan ligga och vila i sängen men fortfarande prata vidare. Jag kan t.om. gå på toaletten och ta en skit och inte missa något! (det är sjukt och jag tar av mig lurarna oftast *blink blink*). Det enda som är "nackdelen" är att du därmed behöver använda dig av röstkänslighet och inte push-to-talk. Skype använder det redan och ventrilo går att ställa in EXTREMT bra så att det alltid fungerar men inte sänder hela tiden. Detta kräver ju dock att du har ett lugnt datorrum, det finns ju vissa som har party runt sig och tjatade morsor som därmed "utsätter" sina Skype-vänner för många skratt och huvudvärk. Det skall också tilläggas att det är mycket enkelt att sätta på mute på micken vilket jag använder väldigt väldigt ofta och är mycket nöjd med.

Användandet och brister
Jag har tidigare beskrivet hur Creative SoundBlaster World of Warcraft Wirless Headset känns att använda vid spelande men hur fungerar de under en hel dags arbete vid datorn? Vad finns det förutom just denna fantastiska möjlighet att gå runt med lurarna även om du lämnat datorn? Tyvärr är det väl här som man börja finna lite brister.

För mig tog det väldigt lång tid att lära mig vart knapparna sitter eftersom du inte kan se dem när du trycker på dem om du inte tar av dig lurarna. Samtliga knappar är placerade runt om vänsterluren. Framför örat alltså i förhållande till örat i riktning åt dit du tittar sitter mute-knappen av micen. På motsatt sida men alltså bakom örat sitter av- och på-knappen. För mig tog det alltså mycket lång tid att lära mig vilken som är vilken. En enkel lösning hade varit om det spelades upp en röst "mute on" "mute off". Det spelas dock upp ett kort pip vid av och på sättning men om du inte har någon musik eller dylikt i lurarna går det inte att bedöma om ljudet är på eller av. Dessutom så måste du hålla in knappen för av och på medan mute-knappen aktiveras med ett klick. Till skillnad från sladdhörlurar där knappsatsen normalt sitter på själva sladden och du kan se vad du håller på med så fumlar du lite i det mörka om du inte tar av dig lurarna.

Volymkontrollen sitter på insidan av den yttre rundade kåpan. Volymknapparna är mycket stora och sitter intill varandra. Detta skapar faktiskt stora problem även detta. Det är svårt att komma ihåg och tar någon vecka innan du automatiskt trycker på rätt knapp vilket kan ge ganska obehagligt höga ljudnivåer. Det finns även här inget ljud om du höjer eller sänker. Det är dessutom mycket lätt att glida över med fingret till fel riktning om du är lite snabb. Den största bristen med dessa volymknappar är att om du lägger ner lurarna på bordet så är det ganska vanligt att de viker sig med volymknapparna mot bordet. Detta gör att ljudet sänks till botten vilket gör att när man kommer tillbaka och sätter på sig lurarna så är ljudet noll vilket ändå är ganska irriterande när det sker gång på gång.

Här kommer nog det som jag anser är den absolut största bristen med dina lurar. Du sitter och spelar i några timmar, du koppar ur sladden för att gå och hämta dricka och du forsätter att spela. Plötsligt piper det till i lurarna och ljudet dör. Detta har skett ett tiotal gånger för mig och det är förödande om du tappar ljudet i ett viktigt läge. Då kabeln är mycket lätt att dra ur så hindrar det dig aldrig att koppla ur sladden för att gå iväg vilket är bra. Samtidigt är det omöjligt att sätta i sladden med lurarna på dig, du måste alltså ta av dig dem och koppla i dem och kan därmed inte fortsätta att spela när detta sker. VARFÖR satte de inte in en varning på 1-5 minuter innan batteriet dör "battery low"? Fatta hur mycket smartare det hade varit men tyvärr, tyvärr, detta är hur lurarna fungerar så det gäller att komma ihåg att sätta i sladden med jämna mellanrum. Batteritiden är dock väldigt bra på dessa lurar, jag uppskattar det till 2-3 timmar men det är svårt att bedöma. Man känner i alla fall att batteritiden räcker till för alla situationer som jag använt dem till om nu kommer ihåg att sätta tillbaka sladden.Något som jag har irriterat mig på en del är att man inte kan koppla in stereon eller andra lurar på ljudkortet (alltså USB-stickan). Detta gör att om du ska mata stereon med ljud från datorn så måste du använda ett annat ljudkort som du kan ändra i kontrollpanelen, vilket visserligen går smidigt. Dock måste man t.ex starta om Firefox eller Spotify medan du kan bara byta ljudkort på Ventrilo och WoW. Jag tycker det hade varit mycket smidigare om man bara hade kunnat koppla in stereon på ljudkortet direkt.

Röstförvrängaren och discolamporna!
Detta måste ju vara få en egen sektion i denna recension! Till att börja med röstförrängaren, jag visste inte att denna fanns när jag fick lurarna och jag kan bara säga en grej. Det var länge sedan jag har skrattat så jäkla mycket! Jag hoppade in på Ventrilo och döpte om mig till Sandra. Därefter hade jag ställt in ljudet på "Blood Elf Female", jag lät alltså som en mycket ung tjej. Det var dags att börja driva med lite folk och se hur de reagerade när en främmande tjej från ingenstans börja fråga massa saker och undra. Skämten blev lyckade och den dagens underhållning var räddad. Jag gjorde även samma test under Rakaka Live och det gick hem och många lyssnare blev faktiskt lurade.

Jag vet att det finns liknande program som fungerar men vad jag har hört ska de inte ha samma kvalitet som denna. Det finns en rad olika röster man kan ha men på det stora hela var det väl just "Blood Elf Female" som var roligast.Angående discolamporna på sidorna så kan man även ställa in dessa i kontrollpanelen. Du kan välja vilka färger som ska lysa och det går att ändra styrka, hastighet och den kan byta mellan en rad olika färger. Det bästa med allt! Du kan helt stänga av blinkandet vilket jag tyckte var underbart, du behöver inte om du inte vill se ut som ett disko. Det ska också läggas till att maximum på lysstyrka och sittande i ett litet mörkt rum så kommer inte rummet att lysas upp som av en julgran. Ljuset är mycket mer diskret och jag tycker det är ganska schysst när man drar igång datorn att lurarna blickar till med blått och rött men detta är en onödig grej för min del men som andra kan tycka är grymt.

Slutsats
Jag är faktiskt riktigt nöjd och kommer fortsätta använda mina lurar ett bra tag till. Just det faktum att du kan koppla loss lurarna och gå till köket eller dylikt är riktigt praktiskt. Visst lurarna har många brister som att de dör utan förvarning när batteriet tar slut men det är också något som jag har vant mig vid och det händer nästan aldrig längre. Lurarna är som sagt inte för någon proffsspelare i Quake men lirar du WoW eller Starcraft fungera de utmärkt. Under sommaren blir lurarna svettiga eftersom det är skin men de sitter fortfarande väldigt bra och har aldrig irriterat eller gjort ont. Funderar ni på att skaffa trådlösa lurar så kan jag verkligen rekommendera dessa.

Tekniska specifikationer


* Hörlurar:
o Drivenheter: 40mm neodymiummagnet
o Frekvensomfång: 20Hz ~ 20kHz
o Impedans: 32 ohm
o SPL (1kHz): 112dB
* Mikrofon:
o Typ av mikrofon: Bullereliminerande kondensator
o Frekvensomfång: 100Hz ~ 7kHz
o Impedans: 2,2 kohm
o Känslighet (1kHz): -48 dBV/Pa (envägs)
* Trådlös USB-sändare:
o Signal till brus-förhållande (SNR) över 90 dB
* Laddningsbart litiumpolymerbatteri
o Upp till 8 timmars oavbrutet spel per laddning
o Laddningstid - 4 timmar
* (Laddas via mini-USB-uttag med kabel)
* Anslutning:
o Trådlöst 2,4GHz ISM-band

  • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om Creative, klicka här.

    BETYG:


  • Hellspawn