Publicerad: 2010-01-21 21:14:46
Det här är en nyhet publicerad på den gamla versionen av Rakaka, nyheten kan därför se lite konstig ut. Om information saknas kan du alltid kontakta oss så kan vi lösa det.

Lasermus med knappar som går att programmera, Macro-vänlig och ”bäst i test”, har tyska Roccat lyckats med Kone?

Var och varannan mus idag är med lasersensor, tusen olika knappar som går att programmera hit och dit och ”avancerat macrosystem”. Roccat Kone är inget undantag och för det mesta är mössen skit när det kommer till FPS-gaming och spelande där yviga och snabba rörelser är att vänta. Tittar man på övriga recensioner har musen blivit lovordad över hela Tyskland och den kallas bland annat för ”den bästa lasermusen någonsin” men, och det här är ett stort men, detta var efter version 2.0 släpptes, den version denna recension handlar om.I den förra versionen hängde musen inte med för fem öre, macro-programmeringen strulade och knappar samt scroll hade en tendens att gå sönder eller vara otroligt sega att klicka på och använda. I 2.0 har Kone fått sig en rejäl finputsning och drivrutinerna till musen har även dem fått sig en genomgång och genast svarar musen mycket bättre på det man tänker göra med den.

Ett virrvarr med knappar
Totalt har musen sju knappar samt en klickbar scroll och alla är enkla att programmera till diverse olika macros samtidigt som man lyckats bibehålla klassisk design och ergonomin som efterliknar 3.0:an och MX-serien. Med ett DPI på 3200 och en knapp bakom scrollen går det enkelt att växla mellan 800, 1200, 1600, 2000, 2400 och 3200 DPI samtidigt som man, om man vill, kan ändra i programvaran och välja bort de DPI-inställningar som inte ska vara lika lättåtkomliga.I övrigt är musen exakt likadan som den tidigare versionen, fyra olika vikter finns, 5, 10, 15 och 20g – personligen ser jag ingen verklig funktion för varken vikter, tusen olika knappar eller en massa DPI-inställningar. En annan sak som jag tycker är märklig är den totala avsaknaden av en simpel och enkel mus, en mus som klarar av snabba rörelser, bra prestanda från grunden och som ligger skönt i handen. Varför ska alla alltid krångla till det och varifrån Roccat Kone fick perfekt betyg av flera stora sidor vet jag inte?

Problem, varför finns dem kvar?
Visst, 2.0:an är perfekt om den ska jämföras med den förra versionen av Kone men ska det behövas en sådan enorm uppdatering för att få ett bra betyg och klara av hastiga rörelser, ha ordentliga knappar och klara 1000hz. Dessutom, enligt Roccat själva, har man lagt stor vikt vid TCU (Tracking Control Unit) som ska hjälpa musen att förbättra prestandan genom att automatiskt känna av underlaget och därigenom fixa så att glidet alltid sitter.
  Specifikationer:
  * True 3200dpi laser sensor
  * TCU – Tracking Control Unit
  * 1ms response time; 1000Hz polling rate
  * 16-bit data channel; 7080fps; 6.4 megapixel, 20g acceleration
  * 72MHz TurboCore processor unit
  * 128kB memory, update-/flashable
  * 1.65m/s(65 inch per second)
  * Extended USB cable, cable diameter: 3mm
För mig laggar det på oavsett underlag, bordet, IKEA-matta, Qpad, SteelSeries, Roccat, Razer, det kvittar fan vad jag har så hackar det när jag drar långsamt och när jag drar snabbt. Fan tänkte jag, nu har jag kalibrerat allt fel och är på väg att klanta mig. Efter lite googlande ser jag att fler recensenter har haft problem med TCU-kalibreringen och med glidet och ”hackandet”. Jaha, då var vi tillbaka på ruta ett med just glidet – illa, illa, illa Roccat!Slutsats och betyg:
Hade det inte varit för att man fixat i stort sett alla problem som den tidigare versionen hade så hade jag sagt att musen återigen hamnade under kategorin ”suger” men eftersom man fixat i stort sett alla stora problem som Kone hade under sin ”barndom” så klarar man sig med ett medelbetyg. Något som jag dock stör mig enormt på är att lagget inte är fixat och att priset ligger på över 700 SEK, galet för en mus som redan har en version. Penninggalna tyskar? Ja, dessvärre! En annan lite störande detalj är att Roccat inte har ett program som sköter all programvara för deras produkter utan alla installationer är fristående, what’s up with that? • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om Roccat.org, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman