Publicerad: 2010-02-19 10:17:22
Det här är en nyhet publicerad på den gamla versionen av Rakaka, nyheten kan därför se lite konstig ut. Om information saknas kan du alltid kontakta oss så kan vi lösa det.

Ett kompakt minitangentbord från Roccat, kan det vara något?

Under DreamHack Winter 2009 fick jag chansen att prova på Roccat:s kommande produkt och denna gång var det inte snack om ett headset eller ytterligare en mus i raden av tusen som redan finns med företagets logga. Nej denna gång var det snack om ett nytt tangentbord och ett kompakt sådant som man enkelt kan ta med sig när man är ute och reser.

Detta tangentbord går under namnet Arvo och har en alldeles speciell design, kanske lite just för att förminska storleken på det men även för att det i sann Roccat-anda ser häftigt ut! Precis som alla Roccat:s senaste produkter faller även denna under SDMS-kategorin och är tänkt att hjälpa till att organisera ditt skrivbord eller din arbetsyta.Programmera mera?
Det allra senaste i nästan alla gaminprodukter, det som alla verkligen lider av, är att ha knappar som går att programmera och i Arvo:s fall finns det tre alldeles perfekt placerade precis under ”mellanslag/space” som kort och gott kallas för 1/2/3 och i jämförelse med övriga knappar har dessa fått en liten trögare form. Allt för att man inte ska råka trycka på knappen i stridens hetta när tummen vilar mot ”space/mellanslags”-tangenten och genom att man enkelt kan programmera knapparna är det både simpelt och smart med ”thumbster extra keys” som Roccat valt att kalla dem.

Utöver just ”thumbster”-knapparna har Roccat även lyckats med bedriften att skapa ett kompakt och litet tangentbord utan att det blir svårt att skriva på i någorlunda hastighet samtidigt som stavningen sitter där den skall då man inte trycker på fler äöån en knapp åt gången! Dessutom har man lyckats krympa storleken och behålla Numpad-ytan, fenomenal lösning!
  Specifikationer:
  * Kompakt design, optimalt utnyttjad spelyta
  * Mode-Switch-tangent för byte mellan Num Pad-funktion och spelläge
  * 3 programmerbara lättåtkomliga Thumbster-tangenter
  * 2 extra macro-tangenter som kan beläggas fritt
  * Macro manager för att ta fram komplexa kommandoföljder
  * Anti-ghosting gör det möjligt att trycka på önskat antal tangenter samtidigt
  * Välgjord med robust metallbas
  * Windows-, Meny-, Capslock- och Tab-tangenten kan avaktiveras
  * 5 tangenter med blå belysning
  * Halkfri undersida med Lock-On-fötter
Kräsen gamer betalar billig peng?
Men, och här kommer ett stort men, för alla som spelar med piltangenterna (undertecknad) så är det rent ut sagt ett helvete då piltangenterna har fått ta plats mitt i numpad-ytan vilket gör att man inte kan använda sig av sina vanliga specialkeys och det svider för den som lever i det gamla! HEJA DOOM3D!En annan lite mindre charmig ”funktion” med Arvo är priset, strax över 800 svenska riksdaler får man betala för denna kompakta version av ett tangentbord men å andra sidan får man knappar som går att programmera, ett avsevärt mycket mindre tangentbord och en finfin ”USB-hubb” på samma yta. Smart, fräckt och framförallt hyfsat nyskapande. Bland annat går den knappt att flytta på med en bra och halkfri undersida, bra metallbas och det går att ta bort aktiveringen av vissa utvalda knappar. Smart!Slutsats och betyg:
Det jag stör mig rejält på är två saker, inget stöd för handleden och problem att spela på piltangenterna men jag antar att jag får vänja mig vid att lira på WASD istället för att pilla med pilarna. I övrigt ser jag inga brister i programvaran och inga brister i storleken, detta tangentbord är definitivt enkelt att resa med och ska jag vara ärlig så är det otroligt hållbart. På DHWinter 2009 fick jag nämligen prova att slå det i bordskanten så hårt jag kunde medan Roccat-snubben stod där med ett fånigt flin och skrattade åt mitt försök att bryta det. Det går säkerligen men det är svårt och det är verkligen en bra funktion. Äntligen en produkt från Roccat som jag är lyrisk över!

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om Roccat.org, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman