Publicerad: 2009-10-15 10:10:57
Det här är en nyhet publicerad på den gamla versionen av Rakaka, nyheten kan därför se lite konstig ut. Om information saknas kan du alltid kontakta oss så kan vi lösa det.

Finska Ulti-Mat fortsätter spotta ut musmattor för att konkurrera på en redan tuff marknad, en av dessa är Ulti-Mat Breathe X3 och frågan är, håller den för gaming?

Jag har tidigare här på Rakakalabbet tagit mig an minstingen hos finska Ulti-Mat, Seven F-X2 och förvånats över dess storlek och dess ganska lama utförande. När sedan Ulti-Mat Breathe X3 damp ner kunde jag inte motstå att kasta mig över den – denna matta är nämligen större än den förra och bör därför passa mig betydligt bättre.

Vilken tunn en
Vid första anblick förvånas jag över hur extremt tunn mattan är, det är verkligen inget tjockt här inte och efter att ha spelat på Qpad CT och andra tygmattor känns denna extremt tunn och väldigt obehaglig. Själva tjockleken på musmattan är givetvis en vanesak och efter ett tag går det lite halvt om halvt över även för mig.


Dessvärre, för att det känns så pass obekvämt, tvingas jag spela med ytterligare en musmatta under min Breathe X3 för att få lite höjd på mattan och ordentligt stöd för min handled. I övrigt är mattan högre än QPAD CT och cirka två centimeter kortare. När det kommer till tålighet tänker jag inte ens försöka mig på att göra en slop3 och kladda på den, detta efter att jag nyligen spillde vatten på mattan och efter den olyckan har den varit katastrof.

För RTS-fans
När det kommer till själva glidet så gillar jag inte originalutförandet alls, det är långsamt, det är stelt och det krävs ”extra rörelser” gentemot de jag vanligtvis behöver när jag spelar FPS-spel. I exempelvis Call of Duty 4 hänger mattan inte med när jag vispar som värst utan för att göra Breathe X3 rättvis har jag märkt att man måste gilla RTS.

För när jag bytte till RTS och främst Rise of Nations och Empire Earth (har fått dille på de två spelen igen) så blev mattan betydligt behagligare att spela med, rörelserna kändes naturliga och muspekaren i spelen fick ett ordentligt glid. Skillnaden mellan min CT och Breathe X3 när det kom till RTS (i alla fall dessa två oldschoolspel) var stor och den här bataljen vanns av finländaren.
  Specifikationer:
  * Höjd: 380mm
  * Bred: 320mm
  * Tjocklek: 1mm
  * Känns alltid behaglig
  * Mattan förblir alltid varm
  * Utmärkt hållbarhet
  * Helt tygbeläggd

Just punkten om att musmattan alltid är varm fick mig att haja till när jag läste det första gången, efter att först ha skrattat bort det insåg jag rätt snabbt att det dock fanns en gnutta sanning bakom just det uttalandet. Tillskillnad från exempelvis plastmattor och även vissa tygmattor blev aldrig utan på Breathe X3 kall så att handen ”frös”, om något är det ju en klart positivt grej – att frysa om mushanden i viktiga lägen kan vara förödande.

Slutsats och betyg:
För mig duger den här mattan inte till FPS, den är för tunn för min handled och för att det ska kännas bekvämt. Glidmässigt passar den inte min spelstil alls när det kommer till FPS. I strategispelsgenren kommer dock mattan till sin rätt med lagom snabbt glid och fin friktion.

I övrigt är det svårt att hitta stora skillnader mellan Ulti-Mat:s musmattor, de flesta av dem verkar bete sig snarlikt och än så länge har jag inte stött på någon av dem som konkurrerar ut de aktuella tygmattorna i mitt hus, Razer och Qpad. Det som räddar mattan från bottenbetyget är det helt klart låga priset, för under hundra svenska riksdaler får man alltså en helt okej musmatta.

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att använda Prisjakt.nu och för information om Ulti-Mat.com, klicka här.

  BETYG:


 • Iceman