Publicerad: 2009-08-20 06:58:47
Det här är en nyhet publicerad på den gamla versionen av Rakaka, nyheten kan därför se lite konstig ut. Om information saknas kan du alltid kontakta oss så kan vi lösa det.

Då var det dags för mig att recensera en gamingprodukt i Rakakalabbet. Inte helt oväntat blir det en musmatta. Denna gång ifrån finska Ulti-Mat.

Hellspawns spelerfarnehet
För att berätta lite kort om min spelbakgrund så att ni har en uppfattning vad jag är för typ av gamer. Första spelet jag körde seriöst med mus var Quake 2 och tillslut lyckades jag patcha skiten och kunde börja köra multiplayer. Som den hardcore gamer jag redan då var nötte jag sönder och ville snabbt ha lite bättre hårdvaruprodukter. Därefter runt 99 blev det Counter-Strike för fulla muggar som sedan övergick till World of Warcraft och nu senaste blir det några timmar i veckan Quake Live. Utöver detta har jag spelat en massa timmar av QW,Q3,WC3, ETQW, D2 osv.

Möss och musmattor som används genomåren
Min första mus och musmatta som jag kände att detta är bra gaminggrejer var med en Logitech Mouseman, den som var ergonomisk med kula och var så mycket bättre än något annat. Första gaming mousepaden var en Everglide med Fragzone-märke det var inte den lilla nästan rundan utan lite större. Ganska så snabbt köpte jag en Razer Boomslang 2000 dpi (?) kostade väl en 1000-2000 kr och såg ut som en Batmanbil. Därefter har det blivit i musväg MS Intellimouse 1.1, Logitech MX500, Razer Diamonback och Diamonback 3G som jag även använt i detta test. Musmattor blev det självklart FUNC som jag nötte länge, SteelSeries S&S och den senaste musmattan Zowie.

Till Recensionen av Ulti-Mat Solid X3 och första intrycket
Det första intrycket när den kom på posten var att den fasen var stor. Den blåa pappkartongen gav ett ganska lågbudget intryck alltså inget märkvärdigt. Kartongen saknar helt och hållet olika citat och slogans som "Vill du bli nästa heaton" eller varför inte Razers nya "Get imba". Kort och gott är det produktnamnet, att det är en "Plastic coated mouse pad", "Rubber back holds pad steady!", "Stylish logo on right corner of pad".

På det stora hela så känns det faktiskt riktigt lamt, baksidan finns storleken på mattan och vad den ska användas till, svårt för vissa att lista ut!

Till själva mattan då för kartongen kastar man ju ändå när den väl fyllt sin funktion att fraktas till den sanne gamern som har längtat länge att få en ny och bättre upplevelse av gaming.

Jag måste ärligt talat säga att den upplevelsen fick jag. Ulti-Mat Solid X3 är stilren, snygg och känns riktigt bra. Det är alltså en "tygmatta" fast med ett hårt lager av plast ovanpå. Det känns som det är den nya trenden hos musmattor och har lanserats liknande produkter av konkurrenterna. Om jag ska göra ett försök att beskriva ytan så känns den lite som läder, ni kan tänka fuskläder av plats. Detta känns dock inte alls billigt utan tvärtom så ger det ett lyxigt intryck. Ytan är mycket skön och inger en behaglig känsla när man stryker fingret över mattan. Det är alltså en mycket platt och len yta och när man trycker ner musen eller fingret med lite tyngd så sjunker man in i mattan lite, dock inte lika mycket som vid en vanlig tygmatta. Det känns även som om den ska hålla ganska så bra. Kan även nämna att logotypen i högra hörnet som var en "feature" *fnissar* inte påverkar mattan på något sätt utan bara finns där.

Hårdkörning, hur bra är mattan egentligen?
Jag har ungefär använt Ulti-Mat Solid X3 i en månads tid hela tiden för dagligt surfande och spelande. Har blivit World of Warcraft, Counter-Strike, Quakelive och en hel del Harpan.

Så vad är då min uppfattning om denna musmatta? Det första intrycket av Ulti-Mat har tyvärr inte alls levt kvar. Den lite glatta ytan gör att jag inte känner mig helt komfortabel när jag exempelvis lirar Quake Live där det är mycket snabba rörelser i alla olika riktningar. Glidet är det hyffsat mycket motstånd i vilket jag inte har något emot även om jag genom åren gillat hårda mattor som exempelvis SteelSeries S&S. Problemet ligger i att det inte är något skönt glid och ibland upplever jag detta som att det blir oprecist när jag spelar. Min testmus är som sagt en Razer Diamonback 3G, relativt nyinköpt som har spelats utan mouseskates. Jag tror att detta kan ha haft en stor påverkan på testet då Razer Diamondbacks orginal pads är mycket glatta.

Den är stor och opraktiskt
Den är riktigt stor (380 mm x 250 mm x 2 mm), inte lika stor som Heaton PAD eller de riktigt stora tygmattorna från QPAD. Detta tycker jag är riktigt bra, mattan har en bra storlek för gaming och jämfört med S&S är den väl ungefär 3 cm bredare och längre. Jämfört med Zowie är den väl ca 2 cm bredare, 1,5 längre.

Däremot har den en mycket stor nackdel som vår egen Slop3 noterade med HeatoN Pad och även Ulti-Mat Solid X3 lider av trots att det är en tygmatta. Den är mycket opraktiskt att ta med sig! Jämför ni med alla andra tygmattor så som Qpad, Steelseries och Zowie så kan man rulla ihop dem och behändigt ta med dem på lan eller resa, fraktad i en tub trots att de kan vara gigantiska. Den går att rulla ihop utan att man behöver pressa men eftersom den har en hård plastyta så skulle i alla fall inte jag våga rulla ihop den resa i någon dag och sedan rulla upp den. Ganska övertygen om att den skulle vara skev. För att fortsätta lite på detta spår med att ta med sig Ulti-Mat Solid X3 på LAN så följer det inte heller med någon förvaringsbox utan det blir pappkartongen som den kom i som gäller. Som jag beskrev tidigare så är denna pappkartong inte speciellt snygg. Det blir alltså rent osexig att komma med denna pappkartong till LAN och det gäller ju även som gamer att se bra ut speciellt på LAN där det görs mycket nya intryck. Jämför man med fUNC som kom i en aluminiumliknande låda eller SteelSeries där den kom i en liten "tygväska" så ger det ett bra mycket bättre intryck på LAN än en pappkartong.

Slutsats och betyg
Första intrycket var alltså väldigt bra förutom kartongen som mattan kom i. Den är snygg, välgjord och känns faktiskt ganska lyxig trots att det är en billig matat ca 180 kr exkl frakt när detta skrivs. Som jag tidigare skrev så levde Ulti-Mat Solid X3 inte upp till första intrycket utan den kändes inte bra när man spelade. Motståndet och glidet gjorde att den inte kändes exakt. Detta plus att den är stor som iofs är väldigt bra när man använder den, man gillar stora musmattor! Fast den går ju knappt att ta med på lan. När jag far iväg för att jobba eller spela vill jag inte behöva välja resväska just för musmattan den ska få plats i en vanlig plastpåse.

Detta gjorde att den skulle få näst lägsta betyg Suger. Dels tycker jag att vi kanske har varit överlag lite snälla här på Rakakalabbet och Znark känns som de flesta mediokra produkter hamnar på. Men innan jag ville sätta det slutgiltiga betyget var jag ju tvungen att pröva musmattan med en mus med skates på för att i alla fall på något sätt ge musmattan en sista chans. Som jag befarade så blev det faktiskt en bättre upplevelse med skates (razers vanliga pads är ANUS) jag satte på de plastiga S&S mouseskates. Skulle kunna tänka mig att tunna mouseskates sådana som man fick till Icemat kanske skulle fungera ännu bättre (men det vet jag inte). Efter ungefär 1 timmes Quake Live spelande så känns musmattan mer exakt och som det ska. Det gör ju att jag blir sugen att höja mitt betyg.
  Plus:
  * Första intrycket (borträknat pappkartongen)
  * Den fräscha ytan
  * Storleken
  * Priset

  Minus:
  * Nästintill oanvändbar utan skates
  * GÃ¥r ej att rulla ihop trots tygmatta, opraktisk
  * Ful förpackning
  * Inga skates följer med
Jag håller fast vid mitt betyg som jag satte från början alltså Suger men den är verkligen på gränsen till Znark. Jag tror många av er som söker just en matta som inte är plasthård och inte mjuk som en vanlig "tygmatta" kan bli riktigt nöjda med denna. För mig var det inte rätt och som sagt utan skates som jag i detta test har varit utan blir man riktigt irriterad på den, notera detta kan vara olika från mus till mus men har inte samma problem på t.ex Zowiemattan.

 • För inköpsställen och priser rekommenderar vi att ni använder Prisjakt.nu och för information om Ulti-Mat Solid X3 ska ni klicka här.

  BETYG:


 • Hellspawn